fbpx

Депутати вимагають створити наглядові ради в комунальних підприємствах Івано-Франківська

Політика 15:44, 12.10, 2018

Депутат міської ради Іван Гарасимко 22 серпня подав на розгляд сесії Івано-Франківської міської ради проект рішення, що передбачає утворення наглядових рад в комунальних підприємствах міста. Проте секретар міської ради Оксана Савчук вже більш як місяць не оприлюднює текст проекту рішення на офіційному веб-сайті ради.

Сам ініціатор рішення сподівається, що питання буде винесено на найближчу сесію ради 26 жовтня, та проситиме про підтримку колег під час голосування.

"Я зареєстрував проект рішення про створення наглядових рад в комунальних підприємствах ще 22 серпня. На жаль, я не бачу сьогодні на офіційному сайті міської ради www.mrada.if.ua цього проекту рішення. На мою думку, його схвалення  започаткує створення незалежних і об'єктивних наглядових рад в комунальних підприємствах міста. А це зробить діяльність КП більш прозорою і ефективною для нашого Івано-Франківська. Буду просити своїх колег по залу, щоб підтримали цей проект рішення”, – зазначив Іван Гарасимко.

1

Два роки тому парламент надав можливість місцевій владі суттєво підвищити підзвітність, ефективність роботи та реально запобігати корупції в комунальних підприємствах громади. Міські ради отримали право утворювати колегіальні органи управління підприємствами – наглядові ради.

Наглядова рада за своїми функціями є органом стратегічного управління. У разі її створення саме вона обирає керівника підприємства, а міський голова призначає його на посаду. Це робиться для того, аби відійти від політичного принципу призначення керівників комунальних підприємств. Також наглядова рада контролює та спрямовує діяльність керівника підприємства, який ним керує оперативно.

Член правління "Антикорупційної платформи" Тарас Случик зазначив, що, враховуючи утворення нових КП міською радою та регулярне поповнення статутних капіталів підприємств на десятки мільйонів гривень з міського бюджету, критично важливо посилити нагляд за їх діяльністю. Адже збиткові КП часто дозволяють собі закуповувати за публічні фінанси дорогі автомобілі, на зразок керівництва "Івано-Франківськводоекотехпрому", яке напередодні 2017 року придбало автівку за 600 тис. гривень. (Детальніше читайте в матеріалі).

Про те, чому міська влада Івано-Франківська не утворює наглядові ради в комунальних підприємствах, читайте в матеріалі "Політичні бар’єри: чому міський голова Руслан Марцінків відкладає створення наглядових рад в КП"

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: