fbpx

Дерев’янко назвав країни, де президентів успішно відсторонили від влади за корупцію та інші злочини

Політика 12:09, 23.05, 2018

Усунення президентів від влади в разі доведення їхніх корупційних дій ефективно здійснювалось у великій кількості країн світу, зокрема в США, Литві, Південній Кореї та Бразилії.

Про це заявив на брифінгу в Верховній Раді один з лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ народний депутат Юрій Дерев’янко. 

“Це не якась виняткова практика, яку ми хочемо застосувати. Це практика щодо процедури імпічменту. Така практика здійснювалась і здійснюється у величезній кількості країн світу дуже ефективно”, – підкреслив він.

За словами Дерев’янка, зокрема, у США у 1972-74 роках стосовно президента Річарда Ніксона була ініційована процедура імпічменту і в результаті Вотергейтського скандалу він подав у відставку.

“У Південній Кореї 6 квітня цього року суд засудив до 24 років ув’язнення президента Пак Кин Х’є зі штрафом 17 мільйонів доларів також за хабарництво, зловживання владою”, – нагадав політик.

Також у Литві в 2005 році президент Роландас Паксас не тільки був відсторонений від посади, а звинувачений у тому, що здійснював дії, які загрожували національній безпеці.

Дерев’янко нагадав, що в Бразилії в 2016 році президента Ділму Русеф звинуватили у махінаціях з бюджетом заради політичної вигоди та участі в корупційних схемах.

“31 серпня 2016 року сенат Бразилії проголосував за усунення з посади Ділми Русеф”, – додав нардеп.

“В демократичних країнах цей інструмент існує як запорука, запобіжник для узурпації влади, для притягнення до відповідальності будь-яких президентів. В Україні такий механізм також є, його треба розпочинати, і від кожного народного депутата зараз залежить, чи ми це розпочинаємо, чи ні”, – підкреслив Юрій Дерев`янко.

Він нагадав, що РУХ НОВИХ СИЛ продовжує збір підписів під письмовим поданням про ініціювання питання про усунення президента Порошенка з поста в порядку імпічменту. “Велика кількість фактів, оприлюднений у вітчизняних і міжнародних ЗМІ, потребують розслідування”, – переконаний Дерев’янко.

1

Він повідомив, що подання уже підписали 60 народних депутатів з різних політичних сил.

“Ця кількість кожен день збільшується. У великій кількості підписали депутати з фракцій “Батьківщина”, “Самопоміч”, підписали позафракційні депутати зі “Свободи”, “Укропу”. За останні дні приєднались нардепи з Народного Руху”, – поінформував політик.

Він окремо звернувся до депутатів, які представляють Народний фронт і БПП, з пропозицією поставити свої підписи під документом. “Якщо ці факти не підтвердяться, пан Порошенко буде мати повне право балотуватись на наступний термін”, – вважає нардеп.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: