fbpx

Дерев’янко назвав кроки, які подолають олігархічну систему в Україні. ВІДЕО

Політика 13:55, 04.04, 2018

В Україні панує олігархічна корупційна система, подолати яку можливо через створення антикорупційного суду, ухвалення Стратегії деолігархізації, нового виборчого законодавства та закону про імпічмент Президента.

Про це заявив один з лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ народний депутат Юрій Дерев'янко на брифінгу в парламенті.

Коментуючи те, що парламент відхилив законопроекти, які мали скасувати електронне декларування для ГО, Дерев'янко сказав: "Сьогодні у Верховній Раді дві найбільші фракції БПП і Народний Фронт показали своє справжнє обличчя, показали, як вони виконують свої зобов'язання перед українським народом, нашими міжнародними партнерами. Показали, як олігархічна система, яка привела їх в цей парламент, і клептократична влада розправляються з нашими громадянами, активістами, які, не використовуючи жодної копійки з державного бюджету, борються з корупцією".

Він додав, що 27 років монополії на боротьбу з корупцією у державі призвели до того, що мільярди доларів були вкрадені в українського народу.

"Сьогодні всі маски скинуті і зрозуміло, що Президент і не мав бажання нічого скасовувати, окрім тих гучних заяв, які відбуваються", – сказав Дерев'янко.

За його словами, РУХ НОВИХ СИЛ повністю підтримує вимоги українців, в тому числі правих сил, які у вівторок вийшли на марш, спрямований проти олігархів. Дерев'янко нагадав, що РНС висунув ці вимоги ще в жовтні 2017 року, коли українці вийшли на протест.

Дерев'янко нагадав, що три роки тому, 7 квітня 2015 року, він зареєстрував в парламенті законопроект 2573 Про засади державної стратегії деолігархізації України на 2015-2020 роки, який досі не було розглянуто парламентом.

"Саме в цьому законопроекті було дуже чітко позначено ті кроки, які ми пропонували зробити на той час новій владі, яка декларувала свої наміри деолігархізувати країну", – відмітив нардеп.

 
За його словами, зокрема, це наступні кроки:

1.  Перевірки законності приватизації підприємств в галузях металургії, хімії, нафтогазовій сфері, енергетики, машинобудування та телекомунікацій. "За весь час приватизації було в державний бюджет отримано близько 68 мільярдів гривень. Топ-10 українських олігархів сьогодні мають статки більш як 600 мільярдів гривень", — сказав Дерев'янко.

2.  Удосконалення законодавства з метою запобігання впливу олігархів на виборчий процес та політичні партії. Йдеться про запровадження державного фінансування діяльності партії, звітність і аудит їхнього фінансування та виборчих кампаній.

3.   Заходи із запобігання впливу олігархів на роботу представницьких органів влади. Наприклад, автори пропонують заборонити пов'язаним з олігархом особам займати керівні посади керівника фракції політичної партії, бути керівником комітету чи комісії. Також Стратегія передбачає ухвалення законодавства щодо визначення правових засад лобіювання.

4.  Заходи із запобігання олігархізації виконавчої влади. Серед них, зокрема, заборона пов'язаним з олігархами особам займати керівні посади в держорганах та на держпідприємствах протягом п'яти років з дня звільнення зі структур, пов'язаних з олігархами. Передбачається також уповноважити Національне антикорупційне бюро на ведення Реєстру олігархів та пов'язаних з ними осіб.

5.  Заходи щодо демонополізації. В тому числі це відкритий кадровий конкурс на призначення голови Антимонопольного комітету України, повне оновлення його складу та реформування роботи Комітету, визначення нових правил діяльності монополій.

Дерев'янко також наголосив, що його законопроект 7248 "Про Президента та порядок припинення його повноважень", або імпічмент, який було зареєстровано 5 місяців тому, досі не внесли в порядок денний.

"Тому що страх перед тим, щоб обговорити це питання в Верховній Раді, є надвеликим і у Адміністрації Президента, і у спікера Верховної Ради", – вважає політик.

Дерев'янко підкреслив, що РУХ НОВИХ СИЛ вимагає від влади виконати зобов'язання перед громадянами України та обіцянки, які давали коаліція і президент, а саме: ухвалити новий виборчий закон з відкритими партійними списками без політичної теле- і бордової реклами, створити новий антикорупційний суд, який буде абсолютно незалежним від Президента, і ухвалити закон про імпічмент Президента.

"Наші вимоги залишаються чинними. Ми вимагаємо від Президента не слів, не обіцянок, а дій", – підсумував один з лідерів РНС.

Нагадаємо, 3 квітня у Києві відбувся марш проти олігархічної системи.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: