fbpx

Дерев'янко: Після 10 років боротьби села на Надвірнянщині нарешті отримають газ

Суспільство 12:24, 13.03, 2017

Те, за що громада бореться більш як 10 років, нарешті здійсниться – цього року добудують газопровід Надвірна – Ланчин.

Про це йшлося на сході селян у Верхньому Майдані Надвірнянського району за участю народного депутата від партії "ВОЛЯ" Юрія Дерев'янка, депутатів від "ВОЛІ" облради Ольги Федишиної, районної ради Тетяни Пришляк та представників районної влади.

"Жителі села доклали чималі зусилля і кошти, провели підвідні газопроводи до будинків. Будівництво газопроводу стало справою життя мешканця Верхнього Майдану Федіра Онуфрака, прикро, що він не дочекався, коли нарешті запалять факел і село отримає газ", – зазначив Дерев'янко.

Будівництво об’єкта спочатку фінансувалося з держбюджету, потім з ДФРР  кілька років звідти за співфінансування з місцевими бюджетами надходили кошти на газопровід. 

Минулого року Юрій Дерев'янко домігся виділення на добудову газопроводу Надвірна – Ланчин 1,5 млн грн з ДФРР.

"Нам приходилось доводити міністерству, що цей об'єкт важливий і повинен фінансуватись з ДФРР. Для цього ми також підготували договір про співробітництво громад Надвірнянщини, які підтримали цей об'єкт",  зазначила Ольга Федишина.

Нардеп наголосив, що загалом для будівництва об'єкта ним було направлено більше як 20 звернень в Мінрегіонбуд, Міністерство енергетики, облраду і ОДА, також направлялися звернення від депутатів партії "ВОЛІ" різних рівнів.

Зараз бракує 600-700 тис. грн, щоб запустити об'єкт. Дерев'янко нагадав про нещодавній візит керівництва області в район, де питання добудови газопроводу порушувалось, але кошти так і не були виділені.

"Нам важливо, щоб це не завершилось просто розмовами, а щоби були дії. В програмі соціально-економічного розвитку на 2017 рік спочатку не було передбачено завершення газопроводу Надвірна – Ланчин. Депутат Ольга Федишина не раз клопотала про його включення, днями на сесії облради вона вкотре порушила це питання, в результаті чого об'єкт внесли в програму соціально-економічного розвитку. На запитання депутата голови облради та ОДА запевнили, що об'єкт в числі пріоритетних заходів і його профінансують з вільних залишків коштів обласного бюджету",  повідомив Дерев'янко.

"Цей об'єкт не врахували при розподілі коштів бюджету розвитку, сподіваюсь, що керівництво виконає обіцянку виділити гроші з вільних залишків",  додала Федишина.

Також Дерев'янко звернув увагу на механізм розподілу коштів в облраді, проти якого виступають депутати партії "ВОЛЯ".

"Зараз вільні залишки діляться за розпорядженням голів ОДА і облради з подальшим затвердженням на сесії. Ми вважаємо, що має бути публічне обговорення на сесії та розподіл коштів за підсумками голосування депутатів, які є представниками громад, і повинні враховувати їх думку",  наголосив нардеп.

Запуску газопроводу з нетерпінням чекають жителі Верхнього Майдану. Зараз їм доводиться витрачати значні кошти на дрова, електроенергію, щоб обігріти будинки та приготувати їсти.

"Цього року село буде відзначати 300 років від першої згадки про Верхній Майдан. Думаю, запуск газопроводу буде найкращим подарунком для місцевих жителів!"  додав Дерев'янко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: