fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Дерев'янко пропонує ввести 10-річний мораторій на вивезення лісу за кодом "дрова" і деревина бондарна. ВІДЕО

Дерев'янко пропонує ввести 10-річний мораторій на вивезення лісу за кодом "дрова" і деревина бондарна. ВІДЕО

Політика 08:35, 22.03, 2018

Ще дужчий контроль за вирубкою лісів. Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект, який посилює відповідальність за незаконне вивезення лісу-кругляка.

Рік в Україні діє мораторій на вивезення необробленої деревини за межі України. Втім, з нелегальними вирубками лісів цей захід на повну впоратися не допоміг. А відтак народний депутат України Юрій Дерев’янко запропонував альтернативний законопроект, де пропонує ввести 10-річний мораторій на вивезення лісу за кодом "дрова" і деревина бондарна. 

"Відповідальність за контрабанду, яка нині відбувається, лежить в першу чергу на правоохоронних органах. І це стосується не тільки притягнення, а й фіксації цих злочинів. Я дякую всім активістам політичної партії "ВОЛЯ", а згодом "РУХУ НОВИХ СИЛ", які боролися з лісовою мафією, яка, незважаючи на введення мораторію, все одно незаконно рубала й експортувала ліс. Більшість таких поставок здійснювалась під виглядом дро або деревини бондарної. Це окремі групи, на які поки немає заборони",  говорить народний депутат України, один з лідерів партії РНС Юрій Дерев’янко.

Альтернативний законопроект Юрія Дерев’янка передбачає й чіткий механізм проведення рубок за рік часу.

"Відповідно до угоди СОТ, яку підписала Україна, є пункт, який говорить про те, що Україна має право вводити мораторій у разі, якщо вона вводить мораторій на внутрішнє споживання. І найкращий спосіб обмеження споживання – це той розмір природного приросту лісу, який за рік проростає. Бо це є національне багатство. Але треба врахувати тільки той ліс, який стосується звичайних лісгоспів. Не нацпарків, природно-заповідного фонду. А приріст лісу в тих лісгоспах, які використовуються для господарської діяльністі",  переконаний нардеп.

Законопроекти, подані Дерев’янком,  на часі, твердить голова Асоціації деревообробних підприємств Прикарпаття Ігор Соболевський. За його словами, нині місцеві контрабандисти вправно обходять закон.

"Я особисто їздив у Молдавію. Є інформація, і ми її перевірямо, що дрова йдуть у Молдавію, там переробляються документи, і вже діловий ліс везуть до Румунії. Криміналізація дуже потрібна. Пора вже припинити оці забавки з злодіями. Вкрав  сів у тюрму. Сьогодні у Верховній Раді зареєстровано близько 10 тисяч законопроектів, які є комерційними. Натомість те, що ініціює Дерев’янко, дуже потрібно. Я тут йому союзник, і це треба підтримувати",  каже Ігор Соболевський.

У разі ухвалення законопроекту уряд розробить й  комплексну програму відновлення лісового фонду України. Йдеться передусім про визначення  першочергових обсягів робіт щодо відновлення лісів і лісорозведення, охорони їх від пожеж та захисту від шкідників й хвороб. 

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: