fbpx

Дерев'янко вимагає від Президента відреагувати на факти тиску на голову Верхнянської об'єднаної громади

Політика 15:19, 11.12, 2015

Народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко просить Президента України та інших високопосадовців відреагувати на випадки саботування реформи децентралізації посадовими особами, зокрема на факти тиску на голову Верхнянської об'єднаної громади Миколу Філіповича.

Відповідні депутатські звернення Юрій Дерев'янко надіслав Президенту Петру Порошенку, віце-прем'єр-міністру України, міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадію Зубку, главі Адміністрації Президента Борису Ложкіну та першому заступнику глави АП Віталію Ковальчуку.
"Децентралізація влади визначена Президентом України Петром Порошенком як один з пріоритетних напрямків реформ у нашій державі. Проте, на превеликий жаль, окремі органи державної влади та їхні посадові особи саботують цей процес", – зазначив Дерев'янко. 
Він підкреслив, що об’єднані територіальні громади не забезпечені необхідними законодавчими актами та офіційними роз’ясненнями з найважливіших питань функціонування таких громад, на окремих голів об’єднаних територіальних громад чиниться тиск з боку посадових осіб органів виконавчої влади. 
"Така ситуація створює загрозу зриву реалізації реформи децентралізації влади. Тому потрібно негайно реагувати на випадки блокування та саботування впровадження цієї реформи, у тому числі шляхом прийняття відповідних кадрових рішень", – вважає нардеп.
Як приклад такого саботування Дерев'янко навів ситуацію в Калуському районі Івано-Франківської області, де була утворена Верхнянська об’єднана територіальна громада, до складу якої увійшли громади Верхнянської, Довговойнилівської, Завадківської, Зборянської, Негівської, Станьківської сільської ради. 
"Як мені стало відомо, голова Калуської районної державної адміністрації Бабій Наталія Йосипівна та Калуський міжрайонний прокурор Хомин Василь Дмитрович чинять тиск на сільського голову, обраного в цій об’єднаній територіальній громаді на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року Філіповича Миколу Олексійовича, а також осіб, які були сільськими головами громад, що об’єдналися, а зараз виконують обов’язки старост", – заявив депутат. 
Він повідомив, що вказаних осіб викликають на зустрічі, їм погрожують відкриттям кримінальних проваджень, чинять перешкоди у реалізації повноважень органів місцевого самоврядування.
"Такі дії з боку представників органів державної влади є неприпустимими та потребують негайного реагування", – зауважив парламентар.
Дерев'янко просить Порошенка, Зубка, Ложкіна та Ковальчука вжити належних заходів реагування на випадки саботування реформи децентралізації посадовими особами органів державної влади.
 
Зокрема депутат просить відреагувати на факти тиску з боку голови Калуської районної державної адміністрації Галини Бабій та Калуського міжрайонного прокурора Василя Хомина на сільського голову, обраного у Верхнянській об’єднаній територіальній громаді Калуського району Івано-Франківської області на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року, Миколу Філіповича, а також на осіб, які були сільськими головами громад, що об’єдналися, а зараз виконують обов’язки старост.
 
Нагадаємо, 11 грудня під час засідання колегії Івано-Франківської облдержадміністрації голова облдержадміністрації Олег Гончарук пригрозив головам РДА, щоб вони не перешкоджали об'єднанню громад. Зокрема, він наголосив, що важливішої реформи, ніж децентралізація, зараз немає. Також Гончарук підкреслив, що об’єднання громад має бути добровільним.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: