fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Дерев’янко: Цифрова держава має починатись зі школи, адже діти, які володіють сучасними технологіями, – це наше майбутнє. ФОТО

Дерев’янко: Цифрова держава має починатись зі школи, адже діти, які володіють сучасними технологіями, – це наше майбутнє. ФОТО

Політика 16:12, 17.12, 2018

Один з лідерів РНС, кандидат в Президенти України, народний депутат Юрій Дерев’янко в Івано-Франківську зустрівся з вчителями інформатики та програмістами, з якими обговорив перетворення ідеї цифрової держави на реальність.

Про це повідомила прес-служба політика.

Викладач інформатики та автор програми "Школяр-програміст" Сергій Іщеряков вважає, що для побудови цифрової держави потрібна участь цифрових громадян, зокрема вчителів інформатики.

Він запропонував два варіанти:

1. Проаналізувати навчальну програму з інформатики та підсилити її елементами цифрової держави  електронними кабінетами, голосуванням тощо.

2. Навчити дітей вчити їхніх батьків, бабусь і дідусів, аби ті могли вільно користуватись гаджетами як елементами прямої демократії.

"Певен, і батьки, і діти це із задоволенням приймуть. Нам треба підготувати методички, допомогти в цьому", – сказав Іщеряков.

1

Присутні також висловили позицію щодо запровадження електронної школи, зокрема журналу. Це вже робиться у приватних школах, однак стримування електронних журналів пояснюється тим, що на вчителя покладається додаткове навантаження.

Програміст, вчитель інформатики Андрій вважає, що запровадження такого журналу реальне, однак вчителів потрібно навчити цьому.

"В школі також мають бути відповідні носії. Потрібно автоматизовувати все, можна навіть розробити програми, які будуть автоматично виставляти оцінки. Це потребує коштів і часу. Стосовно безпеки треба буде продумати – щоб ніхто не міг втручатись в систему", – зазначив він.

Доцент кафедри прикладної математики і інформатики ПНУ ім. В. Стефаника Олеся Власій зазначила, що збільшується відповідальність і студентів, і викладачів, вони мають вчасно все здавати і виставляти в електронну систему.

"Електронні журнали  це дуже корисно, я вже таким користуюсь за власною ініціативою, на рівні цілого університету це не можна зробити. Ми почали робити таке на рівні свого факультету. Одночасно це впроваджувати нереально, бо є величезний цифровий розрив. Тому в як експеримент можна починати таке вводити, і, можливо, всі будуть тягнутись до цього, бо побачать, що це простіше і зручніше",  сказала вона.

Присутні підтримали ідею стосовно навчання батьків, в цьому випадку має бути співпраця батьків і школи.

Вчителька інформатики в гімназії Олена зазначила, що це вимагає трудомісткого процесу від вчителя, початок дуже складний.

"Ми в гімназії практикуємо Google клас  викладають туди домашню роботу, ставлю оцінки, пишуть коментарі, батьки беруть участь також. Вчителі інших предметів дуже тяжко сприймають електронні журнали, їм важко освоїтись, це потребує багато часу і зусиль. Завжди буде потрібно залучати вчителя інформатики, аби він допоміг, навчив,  це фізично буде неможливо",  підкреслила вона.

Юрій Дерев’янко підкреслив, що цифрова держава може не тільки подолати корупцію, а нові технології будують економіку.

"Світ все більше перетворюється в цифровий, тренди технологій, інформатизації ростуть в частці ВВП. В Україні з’являються люди, які започатковують проекти, самі реалізовують ідеї, – це досягнення. Великий розрив існує серед громадян. Аби забрати основні важелі впливу в олігархів, ставку треба робити саме на сучасні технології", – заявив кандидат в Президенти.

Він додав, що якщо не зробити ставку на дешевий та ефективний спосіб електронного голосування, інструменти відкликати чиновників, здійснювати волевиявлення не раз на 5 років, а частіше, нічого не вийде.

"Справді, існує проблема Інтернету в країні, особливо в селах, він має бути швидкісний і безкоштовний скрізь. Має бути система стимулів, аби ми розуміли, що сучасні технології  це те, без чого ми не зможемо отримати безліч речей. Цифрова держава  це реальний сервіс, закрити рахунки, подивитись субсидію, викликати лікаря, взяти довідку. Це вбиває бюрократію і корупцію, дає можливість полегшити людям життя. Діти, які володіють такими технологіями,  це майбутнє. Також має бути доступ через електронний кабінет до найкращих знань від найкращого вчителя",  заявив Дерев’янко.

Нагадаємо, завдяки спільним зусиллям автора програми Сергія Іщерякова, народного депутата Юрія Деревёянка та Міністерства освіти і науки України в Україні в 2015 році стартував проект "Школяр-програміст". Для учнів 10-11-х класів було затверджено навчальні програми інформаційно-технологічного профілю. Сергій Іщеряков спершу навчав вчителів, щоб вони могли в повному обсязі навчити дітей програмування мовою "Java". Зараз вони викладають у школах Івано-Франківська, Києва, Львова, Одеси та Дніпропетровська.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: