fbpx

Дерев’янко у Львові запропонував шляхи вирішення проблеми розмитнення "євроблях". ФОТО, ВІДЕО

Політика 11:18, 14.12, 2018

Один з лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ, кандидат в Президенти, народний депутат Юрій Дерев’янко у Львові зустрівся з власниками автомобілів на іноземній реєстрації, які обурені новими законами про розмитнення машин та шукають шляхи вирішення проблеми, яку створила влада.

Про це повідомила прес-служба нардепа.

Дерев’янко заявив, що ухвалення законів про розмитнення автомобілів не вирішило проблеми, а ще більше її посилило.

"Ухвалені закони щодо авто на єврономерах – це "кидок", не вирішення проблеми, а її створення. Влада свідомо її створила", – сказав він.

Політик запропонував свій варіант вирішення складної ситуації.

"Моя позиція як людини, яка глибоко занурилась у бюджет, кількість авто, ефект від акцизів, активності людей тощо, – вважаю, в Україні має бути пріоритет для електромобілів – 0% акциз і 0% мито. Інші авто – 10% за розмитнення, не важливо, як цей податок буде називатись. Авто – це давно не розкіш, а засіб для економічної активності, так має бути і в нас", – заявив Юрій Дерев’янко.

Він додав, що сам Президент, який на цьому заробляє, разом з Васадзе, Святашем, протягнули 0% ставку для виробника на кузови.

"Вважаю, що можливо на перехідний період прибрати коефіцієнт віку або акциз взагалі. Тоді від вартості авто будуть приблизно 37-40% податки за розмитнення (ПДВ, пенсійний фонд і т. д). Такий варіант при цій владі міг би пройти", – зазначив політик.

Дерев’янко також повідомив, що зареєстрував законопроект № 9352, який на 3 місяці призупиняє дію двох законів щодо розмитнення автомобілів.

"Нормальний повноцінний закон прийняти не вистачить часу – бо цього року буде один сесійний тиждень і ще один – в січні. Моя ідея – призупинити, мати час, зареєструвати паралельно позицію по 10% або до 40%", – пояснив Дерев’янко.

Він підкреслив, що зараз по всій країні відбуваються стихійні акції, але немає єдиної позиції, люди розпорошені, і це проблема. "Коли доноситься єдина вимога до влади, то зрозуміло, що люди конкретно хочуть, потрібно дійти ясності у вимогах", – закликав політик.

Активіст РНС Андрій Романчак запропонував знайти спільне рішення щодо єдиних вимог.

"Хлопці почали виходити на кордон, потрібно щось робити. Виникає питання, що робити далі. Аби якось вплинути, ми маємо знайти спільну думку, хочемо сьогодні на зустрічі напрацювати це бачення", – закликав він.

Активіст Іван розповів ситуацію, яка склалась з розмитненням.

"На Городку (пункт на Львівщині де проводять розмитнення, – ред.) ситуація така: сформовані певні структури, які діють в інтересах працівників митниць, вони озвучують якісь суми, які невідомо куди йдуть. Якщо по авто вартість брокера 200-300 доларів, то система ризику спрацьовує, де вартість брокера на ідентичні авто 500-600 доларів – система ризику не спрацьовує. Є ще 8500 добровільного внеску, стандартизація 4500, ще оцінюючому експерту, ще за стоянку. Крім податків, виходить ще додатково близько 1200 доларів плати", – каже власник авто.

Львів’яни обурилась тим, що на державній установі митниці відправляють в приватну структуру до брокера.

"Якщо ви брокеру платите 400 доларів зверху – він ці кошти розносить в інші структури. Але це не питання тільки в розмитненні авто, це питання системи і налагоджених схем на всіх рівнях. Саме тому я виступаю за те, аби кардинально її поміняти, переставити з ніг на голову", – сказав Юрій Дерев’янко.

Інший мешканець заявив, що людей поставили в глухий кут, машини мають працювати в Україні, возити дітей у садок. Він висловив ідею подати звернення до Конституційного Суду.

"Ми підготували звернення до Конституційного Суду, з наступного тижня будемо збирати підписи через те, що закони приймались з порушеннями, кнопкодавством. Але це довга процедура, на цей час дія закону не припиняється", – заявив він.

Активісти висловили готовність долучатись до підготовки нового законопроекту щодо розмитнення авто, більшість з них виступили за ставку 10% за розмитнення. Вони домовились з Юрієм Дерев’янком спільно його напрацювати і додати авторство організацій, які долучились.

Нагадаємо, 8 листопада Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроекти про розмитнення автомобілів в Україні № 8487 і № 8488. Перший закон встановлює ставки розмитнення автомобілів, зокрема на європейській реєстрації, а другий передбачає штрафи і конфіскацію автівок в разі нерозмитнення "євроблях".

Юрій Дерев’янко зареєстрував законопроект №9352, який має призупинити дію чинних двох законів на 90 днів, щоб за цей час знайти компромісне рішення.

На правах реклами

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: