fbpx

Дерев’янко: Україна може втратити шанс отримати безвізовий режим з ЄС

Політика 15:50, 03.10, 2016

Останні ініціативи, які стосуються внесення змін до закону про електронне декларування чиновників, можуть позбавити Україну шансів отримати безвізовий режим з Європейським Союзом.

Про це заявив народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко в ефірі радіо "Голос Столиці".

Він підкреслив, що партія "ВОЛЯ" виступає за те, щоб чиновники здавали декларації, які були б максимально відкриті для журналістів та для контролю громадськості.

"Ми нещодавно розглядали на нашому комітеті із запобігання і протидії корупції аналогічний проект Южаніної, де вона намагалась протягнути ідею з так званою нульовою декларацією, щоб корупціонери могли сплатити 5% і так легалізувати перед тим, як пояснювати всьому суспільству, звідки вони взяли ці статки і гроші. Ми не підтримали ідею Южаніної", – нагадав депутат.

За його словами, ідея іншого депутата від БПП полягає в тому, щоб приховати велику кількість інформації стосовно наявного майна, подарунків, іншої інформації, яка має бути основою контролю достовірності. Була ідея також замінити кримінальну відповідальність за фальшування даних адміністративною.

"Зараз у середовищі корупціонерів і чиновників відбувається шалена паніка, час іде, і залишився місяць для того, щоб подавати декларації. Ми чітко розуміємо, на чиїй стороні зараз виступає фракція Президента БПП", – підкреслив Дерев’янко.

Він нагадав, що електронне декларування було впроваджене в тому числі під тиском європейських колег, які виступають партнерами України в боротьбі з корупцією, і це було одною з вимог для того, щоб українці отримали можливість їздити в Європу без віз.

"Ризики таких новацій і таких проваджень у тому, що Україна може взагалі позбутися шансів на безвізовий режим", – заявив парламентар.

За його словами, європейці пильно слідкують, як Україна буде запроваджувати антикорупційне законодавство.

Нагадаємо, Е-декларування запрацювало 1 вересня. Протягом 60 днів подати декларації зобов'язані близько 50 тисяч високопосадовців. Чиновники мають заповнити документ про майно, доходи, витрати та фінансові зобов'язання за минулий рік.

Керівник парламентської фракції БПП Ігор Гринів запропонував засекретити інформацію про кошти та майно чиновників, які зобов'язані подавати електронні декларації. Раніше у Верховній Раді та Адміністрації Президента запропонували законопроект про "амністію" капіталів в деклараціях.

Проектом передбачається, що декларант повинен буде сплатити "суму податкового зобов'язання, самостійно визначену в разовій декларації", яке буде вважатися узгодженим. Розмір податку складе 5%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: