fbpx

Дерев’янко вважає, що КСУ залишить в силі указ Зеленського про розпуск парламенту. ВІДЕО

Політика 13:53, 03.06, 2019

Конституційний Суд України, ймовірно, визнає указ Президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради та призначення позачергових виборів на 21 липня таким, що відповідає Конституції.

Таку думку висловив лідер партії "ВОЛЯ", народний депутат Юрій Дерев’янко в ефірі телеканалу "Еспресо".

"На мою думку, вірогідність того, що Конституційний Суд з правової точки зору, а не з політичної буде ухвалювати рішення стосовно скасування цього указу, мінімальна. Тому що у нас єдина норма Конституції, яка визначає, що є коаліція і в якому випадку ця коаліція припиняється", – заявив нардеп.

Дерев’янко зазначив, що коаліція перестає існувати, коли в ній менш як 226 депутатів.

"Тут навіть не треба бути суддею Конституційного Суду, а зайти на сайт Верховної Ради і прослідкувати, скільки депутатів було в двох депутатських фракціях – БПП і Народний фронт. Якщо їх на якийсь день стало менше ніж 226, з того моменту почались 30 днів відліку. Коли кожен депутат виходить з фракції, це оголошується головуючим", – пояснив нардеп.

Дерев’янко додав, що більшість за 5 років не спромоглась ухвалити зміни до Регламенту, де відсутній цілий розділ, який регулює діяльність коаліції.

"Конституція прямо каже, що діяльність коаліції і порядок її створення, формування і припинення регулюється Регламентом Верхової Ради. І 5 років не вистачило для того, щоб врегулювати це питання", – зазначив політик.

"Те, що Порошенко цим не скористався, – це його право. Те, що Зеленський цим скористався, – це також його право. Тому, скоріше за все, ми будемо йти 21 липня на вибори", – підсумував Юрій Дерев’янко.

Нагадаємо, Конституційний Суд України 4 червня розгляне указ президента України про призначення дострокових виборів.

Зокрема, конституційне подання 62 народних депутатів розгляне Велика палата Конституційного Суду.

23 травня набрав чинності указ президента України Володимира Зеленського, який достроково припинив повноваження парламенту восьмого скликання та призначив вибори на 21 липня. Аргументуючи своє рішення, Зеленський заявляв, що коаліції у Верховній Раді не існувало з 2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: