fbpx

Дерев'янко вимагає від Супрун забезпечити українців з трансплантованими органами якісними ліками

Політика 13:16, 26.03, 2018

Один з лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ народний депутат Юрій Дерев'янко звернувся із запитом до в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, в якому просить забезпечити якісними препарати імуносупресивної дії українців з трансплантованими органам

Про це повідомила прес-служба нардепа. 
Юрій Дерев'янко зазначив, що до нього звернулась Івано-Франківська обласна рада та Громадська організація "Національний рух "За трансплантацію", які повідомили, що хворі після перенесеної трансплантації органів забезпечуються препаратами імуносупресивної дії за рахунок бюджетних коштів.
За інформацією нардепа, впродовж останніх років згадана категорія хворих отримувала препарати "Адваграф" та "Програф" (діюча речовина  такролімус). У 2017 році в результаті проведених тендерних закупівель було придбано препарат "Такпан" (діюча речовина  такролімус) як лікарський засіб з найдешевшою ціною серед зареєстрованих в Україні. 
"Від цього препарату частина пацієнтів відмовилася через відсутність досвіду його використання в Україні і звернулася з проханням забезпечити їх лікарськими засобами, що пройшли клінічні дослідження в Україні, мають багаторічний досвід застосування в світовій практиці, з мінімальною негативною побічною дією, а також зменшують ризик відторгнення пересадженого органу",  підкреслив Дерев'янко.

Він додав, що, на думку заявників, є доцільним враховувати досвід провідних трансплантологічних центрів України під час реєстрації нових лікарських засобів імуносупресивної дії. 

Враховуючи це, Дерев'янко просить Уляну Супрун розглянути звернення Івано-Франківської обласної ради та Громадської організації "Національний рух "За трансплантацію" та перевірити викладені в них факти.

Також нардеп просить главу МОЗ під час реєстрації нових лікарських засобів імуносупресивної дії вжити заходів щодо врахування досвіду провідних трансплантологічних центрів України та результатів доказової медицини з використанням сучасних протоколів і стандартів України та європейських країн під час здійснення закупівель лікарських засобів імуносупресивної дії з метою максимального задоволення потреб пацієнтів з трансплантованими органами та дотримання їх прав на отримання якісної медичної допомоги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: