fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Дерев’янко закликав не допустити відновлення торгівлі "на крові" під виглядом переміщення товарів. ВІДЕО

Дерев’янко закликав не допустити відновлення торгівлі "на крові" під виглядом переміщення товарів. ВІДЕО

Політика 16:02, 17.01, 2018

В законопроекті 7163 про тимчасово окуповані території повинна йти мова не лише про Донбас, але й про Крим. Крім того, законопроект повинен виключати відновлення торгівлі "на крові" під виглядом переміщення товарів та передбачати деокупацію замість "реінтеграції". Про це заявив один з лідерів "РУХУ НОВИХ СИЛ" народний депутат Юрій Дерев'янко на брифінгу в парламенті.

Він зазначив, що у вівторок Верховна Рада розглядала законопроект 7163 про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях.

"Нам дуже важливо на рівні закону зафіксувати стратегію повернення окупованих Росією українських територій. Особливо важливо в цьому законі показати прагнення і наміри України  відновити і захистити права українців, які перебувають на тимчасово окупованих територіях", – переконаний нардеп.

Дерев'янко повідомив, що особисто вніс декілька важливих поправок до цього законопроекту, які поки що, на жаль, не були враховані:

1.  Зокрема, депутат запропонував замінити в усьому тексті законопроекту слова "тимчасово окуповані території в Донецькій і Луганській областях" словами "тимчасово окуповані Російською Федерацією території України".

"Я переконаний, що Україна повинна говорити відкрито, що сьогодні ми маємо військову агресію з боку Росії",  заявив політик.

2.  Також Дерев'янко запропонував назву проекту викласти у такій редакції "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими  Російською Федерацією територіями України".

"Ми повинні говорити, що це не просто реінтеграція, а це є деокупація українських земель. Ми повинні спочатку звільнити ці території і після цього інтегрувати їх у склад України, яка сьогодні є цілісною країною, включаючи і Крим, і місто Севастополь, а також всі території Донецької і Луганської областей, які тимчасово окуповані",  підкреслив один з лідерів РНС.

За його словами, саме парадигму розділення Криму і Донбасу сьогодні нав'язує українцям агресор.

"Ми не повинні тут розділяти окремо Крим, окремо Севастополь, окремо Донецьку і Луганську області. Саме цю парадигму нав'язує нам Кремль, нав'язує нам Путін, щоб ми говорили окремо про Крим, а окремо про Донецьку і Луганську області",  заявив нардеп.

3. Ще одна поправка, яку запропонував нардеп,  це виключення будь-якої згадки про так звані "Мінський процес" та Мінські угоди.

"Ми не маємо права ці договорняки робити частиною нашого національного законодавства. І тим паче в односторонньому порядку",  закликав депутат.

На його переконання, необхідно в законі апелювати до  Резолюцій Ради Безпеки ООН, прийнятих у зв'язку зі  збройною агресією Росії проти України на тимчасово окупованих територіях України.

4. Також принциповим моментом, на переконання Юрія Дерев'янка, є недопущення завуальованого права Президента одноосібно визначати порядок в'їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території в Донецькій і Луганській областях та виїзду осіб, переміщення товарів з них, режим уздовж лінії розмежування.

"Це дозволить Президенту відновити "торгівлю на крові" з окупантами. А це означатиме, що Росія отримає можливості через своїх сателітів, прихильників в Європі, говорити про пом'якшення санкцій і скасування санкцій. Це неприпустимо",  вважає депутат.

За його словами, мета санкцій  ослаблювати економічно агресора, фінансово, а масштабне "переміщення товарів" в порядку, визначеному Кабміном,  це відновлення торгівлі, це посилення агресора, його збройних сил, бойовиків, яких він фінансує.

Дерев'янко додав, що мова може йти виключно про переміщення гуманітарних товарів, а не широку торгівлю на крові.

"Україна має використовувати всі засоби, які наближують нашу перемогу. Чітка стратегія перемоги для України  єдиний наш шанс перемогти та здобути мир",  підсумував Дерев'янко.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада протягом цілого дня розглядала у другому читанні закон про реінтеграцію окупованих територій, до якого депутати подали 673 поправки.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: