fbpx

Дерев’янко закликав захистити українських IT-спеціалістів та створити їм комфортні умови для розвитку. ВІДЕО

Суспільство 13:07, 03.10, 2018

Замість того, щоб підтримати українських IT-спеціалістів, які працюють у сфері високих технологій, уряд робить все, щоб вичавити їх з України.

Про це заявив один з лідерів РНС, кандидат в Президенти України, народний депутат Юрій Дерев’янко на брифінгу в парламенті 2 жовтня.

Він нагадав, що 5 вересня Уряд прийняв розпорядження "Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин в сфері зайнятості населення", яке передбачає збільшення перевірок бізнесу.

"Під ці репресивні перевірки 100% потраплять і учасники IT-ринку, які здебільшого працюють як ФОПи",  зазначив нардеп.

Він нагадав, що українські IT-шники тільки нещодавно переживали обшуки, блокування своєї діяльності під виглядом якогось неправильного контенту на їхніх серверах чи під виглядом несплати податків. А зараз продовжується те саме.

"В той час як в Естонії ми бачимо розквіт IT-галузі, впровадження нових технологій, в тому числі блокчейн, які застосовуються в масштабах усієї держави. Естонія сьогодні є лідером електронного урядування. Те саме ми бачимо в сусідній Білорусі, навіть попри те, що там тоталітарний режим, але там робляться певні кроки, щоб створити умови для розвитку IT-галузі, яка тягне економіку вперед. Я вже не кажу про лідерів з впровадження технології блокчейн в державному секторі: Швецію, Великобританію, Канаду, Ізраїль, США, Швейцарію, Швецію", –– навів приклади народний депутат.

Дерев’янко повідомив, що нещодавно він зареєстрував в парламенті законопроект про легалізацію ринку криптовалют №9083-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні".

"Цим законопроектом я пропоную легалізувати такий вид діяльності як криптообіг, використання блокчейн-технологій, діяльність, пов’язану з віртуальними активами, та визначити такі поняття, як віртуальні активи, токен, криптовалюта, майнінг, операції з віртуальними активами тощо",  сказав Юрій Дерев’янко.

Він вважає, що представники цієї галузі мають сміливо, спокійно і безпечно працювати в Україні.

Законопроект попонує звільнити галузь криптовалют від оподаткування на 10 років  до 31 грудня 2029 року. Також законопроект Дерев’янка передбачає звільнення від сплати ПДВ на ввезення та реалізацію обладнання (окремих частин чи деталей), призначеного виключно для майнінгу.

"Навіть найменший відсоток, який наші колеги запропонували  5%, – створить всі умови, щоб різні фіскальні і правоохоронні органи мали знов можливість втручатись в цей вид діяльності. Треба зробити такі умови, щоб жоден ДФС-ник, правоохоронець не міг зловживати своїми повноваженим, щоб втручатись в таку діяльність. Цей ринок є ще дуже крихкий, він має багато невизначеностей. Ми маємо захистити підприємців, які є новаторами, які привносять технології в нашу економіку",  заявив нардеп.

Нагадаємо, законопроект Юрія Дерев’янка про легалізацію ринку криптовалют є альтернативним до законопроекту депутата від БПП Олексія Мушака № 9083 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні", який передбачає 5% ставку податку на прибуток юридичних осіб та податок з доходів фізичних осіб в цій галузі.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: