fbpx

Дерев’янко запропонував допомогу всім ОТГ області. ВІДЕО

Політика 18:37, 25.10, 2016

Для успішного функціонування новоутворених та вже діючих ОТГ необхідно прийняти низку законів на державному рівні.

Про це заявив народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко під час наради з питань функціонування новоутворених об’єднаних територіальних громад.

Дерев’янко зазначив, що команда "ВОЛІ" з самого початку активно підтримує всі ОТГ, допомагає рухати вперед реформу децентралізації. Для цього на ближчий час поставлені кілька конкретних цілей. 

За словами нардепа, цього року в проекті Держбюджету, який він не підтримував в першому читанні, медична та освітня субвенції не включають витрат на опалення, електроенергію та комунальні послуги. Ці витрати будуть нести всі місцеві бюджети. Уряд лише робить спеціальну дотацію ОДА та РДА для того, щоб компенсувати в місцевих бюджетах ці суми, якщо їх не вистачатиме.

"Медична та освітня галузі фактично залізли в кишені органам місцевого самоврядування. На сьогодні проектом держбюджету дотації передбачені лише на ОДА і РДА. Це означає, що ОТГ будуть йти з простягнутою рукою в район чи область, щоб їм компенсували частину витрат", – зазначив нардеп.

Дерев’янко запевнив, що боротиметься, щоб вказана ситуація була виправлена під час прийняття Державного бюджету на 2017 рік в другому читанні. Якщо не вдасться це скасувати, то наполягатиме на тому, щоб ці дотації спрямовувались напряму в ОТГ.

"Вже є позитивні зрушення в законодавстві. Ми відстоювали необхідність зарахування до бюджетів ОТГ окремих видів плати за надання адміністративних послуг. Цей закон вже прийнято, і він набув чинності", – зазначив народний депутат.

Нардеп нагадав, що вже півтора року бореться за важливий для ОТГ законопроект 4355, що стосується передачі земель за межами населених пунктів в комунальну власність об’єднаних територіальних громад. Зараз він вже ухвалений в першому читанні і готовий до ухвалення в другому. 
Юрій Дерев’янко звернув увагу на особливо важливий для ОТГ законопроект, що стосується ренти за видобуток нафти і газу. Він передбачає, що 5% цих коштів мають розподілятися наступним чином:

1,5% – в бюджет області,
1,5% – має залишатись в бюджеті ОТГ 
2% – в тому населеному пункті, де видобувається нафта і газ.

"Зараз склалась ситуація, що ми маємо величезні рентні платежі в держбюджет за видобуток нафти і газу в Івано-Франківській області, і в той же час ми маємо злиденні населенні пункти, де здійснюється цей промисел", – наголосив нардеп.

Тому прийняття цих законопроектів може забезпечити додаткові надходженя та успішне функціонування ОТГ.

Юрій Дерев’янко висловив свою повагу громадам, які пройшли цей складний шлях, об’єдналися та отримали перспективу розвиватись. 

"Ми підтримуємо об’єднані громади і будем підтримувати ті, які стануть такими буквально за два місяці. Бажаю вам наснаги, сил, успіху. Той досвід, який ми здобули за півтора року, великий, і ми готові ним ділитися та допомагати", – запевнив нардеп.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: