fbpx

Дерев'янко зареєстрував альтернативний до президентського законопроект щодо незаконного збагачення

Політика 11:05, 07.03, 2019

Кандидат в Президенти України від партії "ВОЛЯ", народний депутат Юрій Дерев’янко зареєстрував в парламенті законопроект 10110-4 про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення, який передбачає покарання до 15 років ув’язнення для високопосадовців, а також скасування терміну давності, якщо цей злочин вчинений службовою особою, яка займає відповідальне або особливо відповідальне становище.

Про це повідомила прес-служба політика. 
Цей законопроект є альтернативним до законопроекту Президента Порошенка №10110 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення". 
Дерев’янко зазначив, що Конституційний Суд України 26 лютого цього року визнав статтю 368-2 Кримінального кодексу України такою, що не відповідає Конституції України, декриміналізувавши таким чином відповідальність за незаконне збагачення посадовими особами.
"Це призвело до закриття щонайменше 50 справ щодо ймовірного незаконного збагачення топ-посадовців, які наразі розслідує Національне антикорупційне бюро, а також до закриття проваджень щодо всіх справ, які наразі слухалися в судах. Декриміналізація незаконного збагачення фактично означає повну амністію для абсолютно всіх посадовців із сумнівними статками, а отже – практично нівелює всю антикорупційну реформу в Україні", – зазначив народний депутат.
За його словами, всі суб’єкти е-декларування після 26 лютого 2019 року отримали індульгенцію на сумнівні статки, набуті протягом останніх років, після введення в дію відповідальності за незаконне збагачення. 
"Скасування відповідальності за незаконне збагачення зруйнувало концепцію е-декларування посадовців. Система декларування перетворюється із механізму викриття корупційних статків та ініціювання притягнення до відповідальності на систему інформування населення про збагачення чиновників", – обурився Дерев’янко.  
Тому Дерев’янко пропонує виправити ситуацію, яка склалась у зв’язку із рішенням КСУ.
Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 368-5, в якій передбачити, що набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність майна, вартість якого значно перевищує доходи особи, отримані із законних джерел, або передача нею такого майна іншим особам караються позбавленням волі на строк від 2 до 4 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. 
Для службових осіб, які займають відповідальне становище  від 5 до 9 років, а для осіб, які займають особливо відповідальне становище, – від 10 до 15 років позбавлення волі.
Пропонується визначити, що значним перевищенням є сума, що в два або більше рази перевищує розмір доходу за відповідний період та активів, зазначених в декларації особи. 
Також Дерев’янко пропонує не звільняти від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності за незаконне збагачення, якщо цей злочин вчинений службовою особою, яка займає відповідальне становище або особливо відповідальне становище. 
Нагадаємо, 26 лютого КСУ скасував статтю про незаконне збагачення. 27 лютого в Національному антикорупційному бюро України заявили, що через рішення КСУ усі провадження стосовно незаконного збагачення будуть закриті.

Політична реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: