fbpx

Держаудит вдруге встановив незаконну закупівлю Івано-Франківською облрадою Toyota за мільйон

Суспільство 12:57, 10.10, 2017

Управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області встановило, що автопідприємство Івано-Франківської обласної ради замовило ТОВ "Класик-авто" автомобіль Toyota Highlander за результатами закупівлі, яка була проведена з порушеннями законодавства.

Про це стало відомо з відповіді управління на звернення ГО "Центр громадського моніторингу та досліджень" щодо порушень законодавства при закупівлі автомобіля, пишуть Наші гроші

1 серпня цього року автопідприємство облради за результатами тендеру замовило ТОВ "Класик-авто" семимісний повнорозмірний кросовер Toyota Highlander вартістю 1,11 млн грн.

"Центр громадського моніторингу та досліджень" виявив порушення під час закупівлі і повідомив про них співробітників Держаудитслужби. Аудитори перевірили докази, надані активістами.

З’ясувалося, що пропозиція "Класик-авто" не відповідала вимогам тендерної документації. Зокрема, фірма не надала гарантійний лист від безпосереднього виробника та інформаційну довідку про те, що підприємство протягом останніх трьох років було/не було притягнуте до відповідальності за порушення законодавства про захист економічної конкуренції (вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів). Також аудитори встановили, що у пропозиції "Класик-авто" документи подані у форматі jpg, а тендерна документація передбачала подання усіх документів у сканованому вигляді у форматі pdf з чітким зображенням.

Втім, всупереч законодавству замовник не відхилив пропозицію "Класик-авто", яка не відповідала кваліфікаційним критеріям. Аудитори направили автопідприємству облради листа щодо дотримання законодавства при проведенні закупівель, усунення порушень та притягнення до відповідальності осіб, які їх допустили.

Згідно з договором, укладеним між автопідприємством та "Класик-авто", автомобіль повинен був бути поставлений до 30 серпня, а заплатити за Toyota Highlander треба було протягом 15 банківських днів з дня поставки товару. За даними порталу використання публічних коштів e-data, автопідприємство облради заплатило фірмі усю суму у розмірі 1,11 млн грн ще 10 серпня.

Як писав КУРС, у січні цього року комунальне підприємство Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна вже замовляло в ТОВ "Класик-авто" автомобіль вартістю 1,05 млн грн. Втім, тендер скасували за зверненням експертів "Центру громадського моніторингу та досліджень" до управління Західного офісу Державної аудиторської служби України через порушення ЗУ "Про публічні закупівлі". Зокрема, тендерна документація замовника містила вимоги, що обмежували конкуренцію, і призвела до дискримінації учасників.

Івано-Франківську обласну раду очолює "свободівець" Олександр Сич, а автопідприємство Івано-Франківської обласної ради Руслан Пилюк.

За даними системи YouControl, засновником та керівником ТОВ "Класик-авто" є Угренюк Василь Петрович – депутат Вовчинецької сільської ради. Нагадаємо, на початку липня автопідприємство Івано-Франківської обласної ради уклало договір з ТОВ "Класик-авто" на купівлю автомобіля "Toyota Camry" за 792 200 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: