fbpx

Держекоінспекція безсила захистити екологію Бурштина – люди просять міську раду про європейську експертизу

Суспільство 12:03, 20.04, 2018

Бурштинська ТЕС входить у перелік об’єктів, де заміри стосовно екологічних викидів можуть проводитися лише раз на два роки. Тож до 31 грудня 2018 року їх можна зробити хіба за рішенням суду чи після аварійної ситуації на ТЕС. Адже остання перевірка на станції здійснювалася у 2016 році. Тоді викиди ТЕС були в межах норми.

Такою є відповідь Держекоінспекції України на запит народного депутата, одного з лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ Юрія Дерев’янка щодо недотримання Бурштинською ТЕС вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища. 

"Вже кілька років мешканці Бурштина скаржаться на викиди Бурштинської ТЕС ПАТ "ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО", які мають темно-сіре, а то й чорне забарвлення. Як зазначають представники громади, 8 березня 2018 року у місті Бурштин Івано-Франківської області випав дощ чорного кольору. Трохи раніше випав сніг чорного кольору. Ці факти можуть свідчити про недотримання Бурштинською ТЕС вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Такі підозри підсилює і те, що минулого року 17 жовтня на Бурштинську ТЕС не було допущено Держекоінспекцію в Івано-Франківській області для перевірки", – йдеться у запиті Юрія Дерев’янка.

Однак Держекоінспекція обмежилася відпискою, мовляв, запит народного депутата України не є підставою позапланового заходу державного нагляду.  

"За реконструкцією станції треба стежити ретельніше, адже це, в першу чергу, здоров’я людей. Якби фільтри були встановлені на всіх блоках і завозили якісне вугілля, то такої проблеми б не було. А ще не менш важливо, аби на станції з обладнанням на блоках працювали спеціалісти, адже зараз і через некомпетентність персоналу викиди ТЕС небезечні для здоров'я. Держава мусить звернути на це увагу і жорсткіше контролювати діяльність ТЕС", – впевнена координатор партії "РУХ НОВИХ СИЛ" в Бурштині Ольга Король.

Обговорювати відповідь Держекоінспекції активно взялися бурштинці у мережі Фейсбук. Ба більше,  містяни зібрали близько семи сотень підписів, аби місцева рада виділила кошти на європейську еспертизу стану наколишнього середовища та води у Буштині.

"Ми не віримо, що в Україні хтось може відстежити правдиву ситуацію з екологією в Бурштині. Це підписи про виділення коштів на незалежну європейську експертизу навколишнього середовища і води, аби незалежна лабораторія зробила заміри викидів з Бурштинської ТЕС", – розповів громадський активіст, працівник Бурштинської ТЕС Ігор Федорченко.

Відтак активісти РНС та депутати Бурштинської міськради від фракції "ВОЛЯ" всіляко підтримуватимуть виділення коштів на незалежну якісну експертизу екологічного стану у місті.

На правах реклами
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: