fbpx

Держлісагентство розробить стратегію розвитку лісового господарства в Карпатах

Суспільство 17:29, 08.09, 2016

Проблеми у карпатських лісах є досить вагомими, починаючи від незаконних рубок і закінчуючи масовим всиханням дерев. Тому для Карпатського регіону необхідна стратегія розвитку лісового господарства, яку розробить Держлісагентство.

На цьому наголосила т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич під час інспектування лісових масивів на Івано-Франківщині, інформує прес-служба Івано-Франківської ОДА. 
"Ми відкрито показуємо проблемні ділянки і розповідаємо про ті заходи, які здійснюють наші лісгоспи. На сьогодні гостро постала проблема всихання ялини у Карпатах у насадженнях, які в більшості були створені штучним шляхом в ялицевих, букових та дубових типах лісу. Потрібно залучати науковців, фахівці лісового господарства, екологів та практиків, щоб спільно знайти шляхи вирішення цієї проблеми", – підкреслила Христина Юшкевич.
"Необхідно провадження комплексного використання лісових ресурсів. Ми будемо ініціювати перехід від суцільних рубок головного користування до поступових та вибіркових. Також у новій стратегії буде закладено розширення відтворення лісів, в тому числі за рахунок природного поновлення. Лісогосподарське виробництво має ґрунтуватися на нових природозберігаючих технологіях",  зазначила т.в.о. Голови відомства.

За її словами, такий комплекс заходів дозволить створити різновіковий ліс, який буде більш стійким до різних негативних чинників, зокрема всихання та поширення шкідників, а це у свою чергу зменшить кількість проведення рубок.

Окрім того, Христина Юшкевич звернула увагу на те, що нові Санітарні правила в лісах України допоможуть вирішити й питання можливих зловживань на санітарних рубках.

"У нових Санправилах ми також суттєво обмежуємо здійснення суцільних санітарних рубок. Дозвіл на їх проведення буде надаватися розширеною комісією, а всі проекти здійснення санрубок з обґрунтуванням будуть оприлюднюватися для громадськості. У різних видах заповідних зон суцільні санітарні рубки взагалі будуть заборонені. Головний акцент – на переході до вибіркових санрубок, коли видалятимуться лише пошкоджені дерева", – повідомила т.в.о. голови Держлісагентства.

Також Христина Юшкевич зазначила, що необхідно кардинально змінювати підходи до роботи лісівників.

"Їхня робота, особливо в гірських районах, дуже важка та небезпечна. Ми побачили, що завдяки розвитку лісової інфраструктури та будівництву лісових доріг стає можливим вирішення багатьох питань для догляду за гірськими лісами. Якщо не створювати таку інфраструктуру, то через декілька років сухостою стане ще більше, і тоді Карпатські гори стануть рудими, а потім дійсно лисими. Цього не можна допустити. Тому ми і на законодавчому рівні будемо вирішувати це питання",  сказала Христина Юшкевич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: