fbpx

Держпродспоживслужба застерігає прикарпатців від харчових отруєнь на свято

Суспільство 15:22, 05.04, 2018

З метою запобігання виникненню спалахів гострих кишкових інфекцій та масових харчових отруєнь Івано-Франківське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє, що більшість групових харчових отруєнь виникають після проведення масових заходів та святкувань.

Основними причинами таких спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання води, продуктів харчування, інфікованих збудником та через брудні руки.

Ознаками гострої кишкової інфекції є нудота, блювота, біль у животі, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

Для того, щоб свято не було зіпсоване, та з метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Івано-Франківське міське управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує:

• НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

• НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з протермінованими датами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін.

• При споживанні овочів, фруктів їх необхідно ретельно мити питною водою.

• Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки із централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

• У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.

• При тяжкому стані хворого потрібно негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: