fbpx

Дешеві тачки: все, що потрібно знати про нульове мито на авто з Канади

Суспільство 12:55, 08.08, 2017

З 1 серпня 2017 року почала діяти Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Вона передбачає безмитне ввезення автомобілів. Що можна буде купити і за скільки.

Деякі автолюбителі, прочитавши заголовки новин про безмитне ввезення з Канади, тут же кинулися перераховувати "заначки" або на сайти – оцінювати, за скільки можна "скинути" свій старенький ланос, щоб у серпні вже замовляти заморську обновку, пише НВ.

Але, хоча сама по собі новина, безумовно, хороша, особливих приводів для радості поки немає. Угода вельми детально прописує, які машини можна буде завозити без мита. І вибір виявляється досить вузьким.

Спробуємо розкласти все по поличках.

Я зможу ввезти будь-який автомобіль з Канади?

Мова йде не про будь-яку машину з території Канади. А лише про автомобілі, які були зроблені на території Канади.

Тобто ви не зможете ввозити без мита будь-який автомобіль, який ви можете купити в Канаді. Угода діє тільки щодо автомобілів канадського виробництва.

Канада не належить до числа лідируючих автомобільних держав світу, і заводів тут не так вже й багато.

По суті, вибір зводиться до кількох брендів. Це Toyota і Lexus, Honda і Acura, Chrysler, Dodge, Jeep, Ford, Lincoln, General Motors і Volkswagen (правда, представлений однією-єдиною моделлю).

Та облиште, Toyota – це круто! Чому не радіти?

Тому що ввезти з нульовим митом не вдасться усі підряд авта вищезазначених брендів.

В Угоді прописаний обсяг двигуна автомобілів, які підлягають безмитному ввезенню. Це двигуни від 2,2 до 3 л.

Іншими словами, нову Honda Civic, яка в досить непоганій комплектації в Канаді коштує від 20 тис. канадських доларів (приблизно $15 тис.), не вийде, тому що у неї об'єм двигуна 1,8 л.

Якщо говорити про моделі, що потрапляють під дію Угоди, то це переважно великі кросовери.

Але і тут таїться підступ. Багато дуже популярних моделей, наприклад, Acura MDX, Lexus RX, в Канаді випускаються з 3,5-літровими двигунами.

Тобто вони теж не потрапляють під дію Угоди про безмитне ввезення (мито на ці авто з такими моторами – 7%).

Без мита можна ввозити дизельні авто з об'ємом двигуна понад 2,5 л. Але в Канаді, як в США, дизелі не дуже полюбляють. Частка таких авто від загального обсягу виробництва ледь досягає 20%. І, до речі, це теж в основному великі кросовери і позашляховики.

Так що ж я зможу купити?

Найбільше нововведення порадує любителів американського автопрому, зокрема позашляховиків і сімейних мінівенів.

У Канаді збирають культові американські моделі спорткарів Dodge Challenger, Dodge Charger і Chevrolet Camaro. Але вони не проходять за обсягом двигуна.

З тих авто, які просочуються через всі щілини Угоди, можна виділити Toyota RAV4, Honda CR-V, Chrysler 300, Dodge Gran Caravan, Ford Edge.

У чому вигода?

За грубими оцінками з урахуванням вартості доставки морем і 20% ПДВ (який нікуди не дівається) автомобілі родом з Канади можуть коштувати українському покупцеві на 10-15% дешевше, ніж в Україні.

З огляду на вузький вибір доступних варіантів, навряд чи нововведення радикально відіб'ється на українському автомобільному ринку. Однак цінителі американського автопрому будуть вельми раді, і не виключено, що оголошення про підбір "канадського автомобіля" неабияк розбавлять всюдисущі оголошення про "литовські тачки". Хоча останні, зрозуміло, набагато дешевші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: