fbpx

Для прикарпатських медиків провели майстер-клас із лікування серцевих недуг

Здоров'я 09:18, 14.11, 2016

На базі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні для лікарів-кардіологів, лікарів-терапевтів, лікарів-неврологів та лікарів загальної практики-сімейної медицини області пройшов майстер-клас "Тактика ведення хворих з миготливою аритмією".

Науково-практичний захід проводився за ініціативи Асоціації аритмологів України та Робочої групи з порушень ритму серця Асоціації кардіологів України, Національного наукового центру "Інститут кардіології імені академіка M. Д.Стражеска" НАМН України, Івано-Франківського національного медичного університету, департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської обласної державної адміністрації, пише КУРС з посиланням на прес-службу Івано-Франківської ОДА.
 

Під час майстер-класу були прочитані лекції провідних спеціалістів з питань клінічної аритмології, обговорені питання діагностики, лікування та попередження ускладнень фібриляції та тріпотіння передсердь з урахуванням останніх рекомендацій Європейського товариства кардіологів 2016 року, Асоціації кардіологів України та Асоціації аритмологів України.

Президент Асоціації аритмологів України Олег Сичов ознайомив лікарів з найновішими рекомендаціями з ведення хворих з фібриляцією передсердь (ФП). Він звернув увагу на проблеми стану психічного дискомфорту при ФП, а також проаналізував дію, способи застосування та ефективність сучасних фармацевтичних препаратів, які застосовують у лікуванні хворих з фібриляцією передсердь.

Так, наприклад, про відновлення синусового ритму у хворих з фібриляцією передсердь йшлося у виступі провідного наукового співробітника відділу реанімації та інтенсивної терапії ДУ "ННЦ «Інститут кардіології імені академіка М. Д.Стражеска" НАМНУ, д.мед.н. Олега Іркіна.

Прикарпатські спеціалісти, зокрема професор Ігор Вакалюк, розповів про порушення ритму серця на етапі відновленого лікування та реабілітації хворих на ГКС з фібриляцією передсердь та про антитромботичну терапію після стентування коронарних артерій у хворих з ГКС з ФП доповів професор Нестор Середюк.

"Фібриляція передсердь найчастіше зустрічається у хворих із серцево-судинними недугами, – зазначає Ігор Вакалюк. – Дана аритмія "багата" на серйозні ускладнення, серед яких серцева недостатність, інсульти, інфаркти міокарда. Є цілий ряд людей, які не відчувають хворобливості, але в них вже може бути серцева хвороба, оскільки має властивість ця недуга не проявлятися відразу, а тільки з часом відчувається її прогресування".

Професор додає, що дуже важливо зорієнтувати пацієнта, у яких є така аритмія, на тривале постійне лікування, яке запобігає розвитку ускладнень, зокрема таких як інсульт та інфаркт, які у свою чергу вже визначають і тривалість, і якість життя.

Під час майстер-класу лікарі мали також нагоду заслухати доповіді: "Підходи до лікування фібриляції передсердь у деяких клінічних ситуаціях" (к.мед.н Олена Романова, старший науковий співробітник відділу аритмій серця ДУ "ННЦ "Інститут кардіології імені академіка М. Д. Стражеска" НАМНУ); "Тактика ведення пацієнтів з постійною формою фібриляції передсердь" (д.мед.н. Олексій Ханюков, доцент кафедри пропедевтики внутрішньої медицини ДЗ "Дніпропетровська медична академія МОЗ України").

З європейськими рекомендаціями та показаннями для застосування імплантованих пристроїв (ЕКС, ІКД, СРТ) у лікуванні аритмій і ХСН, а також показаннями до імплантації (інтерактив) присутніх ознайомив Сергій Лизогуб, завідувач електрофізіологічною лабораторією відділу аритмій серця ДУ "ННЦ "Інститут кардіології імені академіка М. Д.Стражеска" НАМНУ.

Після завершення майстер-класу всі учасники отримали відповідні сертифікати. 

Такі майстер-класи проводяться десятий рік поспіль та  вже стали традиційними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: