fbpx

До Дня вишиванки опублікували старі світлини вишитого одягу з Коломийщини

Наша історія 08:21, 19.05, 2016

До Дня вишиванки, який відзначається сьогодні, 19 травня, Національний музей Гуцульщини і Покуття ім. Кобринського опублікував підбірку світлин вишитого одягу із сіл Коломийського району.

Також музейники розповіли про  особливості традиційного народного вишиття на Покутті, повідомляє "Дзеркало Коломиї".

"До однієї з найдавніших традицій орнаментування на Покутті належить вишиття сорочок, які, на відміну від гуцульських, аж до початку ХХ століття залишались переважно монохромними (їх вишивали темно-червоними, чорними або білими нитками).

Рапорт рисунку на вуставках жіночих сорочок складався із повторюваності антропоморфних зображень та геометричних елементів. Пазухи та манжети рукавів прикрашали здебільшого рослинним візерунком, до якого вводились інші кольори…

У 1980-х роках локальні стилістичні особливості майже на всій території Покуття зазнають стирання та видозмінюються внаслідок сторонніх впливів.

Спрощується не тільки візерунок, а й техніки вишиття, які, з-понад 20 відомих на Покутті, використовуються в обмеженій кількості: хрестик, настилювання, гладь, виколювання, вирізання, мережка, штапівка та низь" ("Історико-етнографічний нарис Покуття" – Манускрипт-Львів, 2010).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: