fbpx

Обласний господарський суд намагається незаконно обмежити доступ громадян на судові засідання

Суспільство 17:42, 28.01, 2015

Господарський суд Івано-Франківської області допускатиме слухачів до відкритих засідань за розпорядженням судді.

Як повідомляв КУРС, голова Івано-Франківського господарського суду Марина Шіляк підписала наказ про правила пропуску осіб до приміщення господарського суду та на його територію транспортних засобів.

Окремим підрозділом у правилах виписаний порядок пропуску громадян до приміщення суду.

"Особи, які виявили бажання бути присутніми у відкритих судових засіданнях, як слухачі, допускаються до приміщення суду за розпорядженням судді", – йдеться у наказі суду.

А от, якщо багато людей виявили бажання слухати судовий процес, то вочевидь, їх до засідання не допустять.

"У випадку значної кількості осіб, які виявили бажання бути присутніми у відкритих судових засіданнях та неможливості забезпечити їх розміщення у залі судових засідань, до суду допускається представник (представники), довірена особа", – визначають правила господарського суду.

Відзначимо, що правила пропуску осіб до приміщення господарського суду Івано-Франківської області та на його територію транспортних засобів розроблені відповідно до Правил пропуску осіб до приміщень судів та на їх територію транспортних засобів, затверджених спільним наказом ДСА України та МВС України від 12.09.2005 за № 102/765 (зі змінами, згідно наказу ДСА України та МВС України № 80/584 від 13.06.2013).

При цьому у правилах, затверджених наказом ДСА і МВС, не обмежується доступ слухачів до відкритих судових засіданням. Там лише зазначено, що особи, які прибули на відкриті судові слухання пропускаються за посвідченнями.

Крім того, "нові" правила у господарському суді суперечать законодавству України, яке не передбачає заборон для участі у відкритих судових засіданнях. У таких випадках закон не передбачає ні "розпоряджень суддів", ні обмежень щодо кількості слухачів у судових залах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: