fbpx
  • Головна
  • Новини
  • До місцевих бюджетів Прикарпаття надійшло більше 123 мільйонів гривень земельного податку

До місцевих бюджетів Прикарпаття надійшло більше 123 мільйонів гривень земельного податку

15:01, 07.07, 2015

Протягом першого півріччя 2015 року прикарпатські землекористувачі спрямували до казни 123,1 млн грн за використання земельних ресурсів, що на 30,9 млн грн більше аналогічного періоду минулого року.

Про це повідомили в Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області.

Відповідно до статті 10 Податкового кодексу України плату за землю, як складову податку на майно, включено до місцевих податків.

Згідно із п. 12.3 ст. 12 ПКУ сільські, селищні і міські ради у межах повноважень та з урахуванням граничних розмірів ставок встановлюють своїми рішеннями місцеві податки і збори, які є обов’язковими до сплати на території відповідних територіальних громад.

Оскільки плату за землю віднесено до місцевих податків і зборів, місцеві ради на виконання вимог чинного законодавства повинні прийняти рішення про встановлення податку на майно в частині плати за землю і, зокрема, визначити ставки земельного податку та перелік пільг зі сплати податку. Загальні засади встановлення податків і зборів визначено ст. 7 ПКУ.

Рішення про встановлення місцевих податків та зборів і, зокрема, плати за землю офіційно оприлюднюється до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлюваних місцевих податків та зборів (п.п. 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 ПКУ).

У разі якщо сільська, селищна або міська рада не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів та акцизного податку в частині реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, що є обов’язковими згідно з нормами ПКУ, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з норм ПКУ із застосуванням їх мінімальних ставок, а плата за землю справляється із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування плати за землю.

Водночас відповідно до п. 1 ст. 73 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР "Про місцеве самоврядування в Україні" акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: