fbpx

До парламенту мають шанс пройти сім партій, – опитування

Політика 15:32, 13.10, 2014

Сім партій мають шанс пройти до Верховної Ради на позачергових парламентських виборах. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Згідно з результатами дослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг", якби вибори до Верховної Ради відбувалися найближчої неділі, то 35% опитаних однозначно взяли б у них участь, ще 40% – скоріше взяли б участь. Прогнозована явка виборців порівняно з червнем-липнем зменшилась з 59 до 55%. 

Найвищий рівень мобілізації фіксується в усіх регіонах, крім Донбасу та Півдня. На територіях Донбасу, які контролюються українською владою, лише 13% опитаних однозначно мають намір голосувати на парламентських виборах. 

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися наступної неділі, перемогу здобув би "Блок Петра Порошенка", який підтримують 33,5% опитаних, які мають намір голосувати і визначилися з вибором. 12,8% виборців підтримують Радикальну Партію О. Ляшка, 8,9% – Народний Фронт, 7,8% – Сильну Україну, 6,9% – Батьківщину. 5,4% проголосували б за Самопоміч, 5,1% – за Опозиційний блок, 4,6% отримали б Громадянська позиція, 4,5% – КПУ, майже 4% – Свобода. За Правий Сектор проголосували б майже 2% опитаних. Близько 5% виборців підтримали б решту партій. Всього в опитуванні досліджувалися всі 29 партій, які мають намір брати участь у виборах.

В регіональному розрізі Блок Петра Порошенка найбільше підтримують на Заході, у Центрі та на Півночі. Тут також більше готові віддати свій голос за Радикальну Партію О. Ляшка та Батьківщину. У Західному регіоні більша підтримка у Народного Фронту, Самопомочі, Свободи та Правого Сектору. 

Натомість на Півдні більшу прихильність серед виборців має Сильна Україна. Тут та на Сході більше готові віддати голос за Опозиційний блок. КПУ найбільше підтримують на Донбасі і трохи менше на Півдні. 

Якщо говорити про динаміку, то за останні два місяці найбільше додав Народний Фронт, а також такі партії, як Самопоміч, Сильна Україна, КПУ та Опозиційний блок. Батьківщина, Громадянська позиція, Свобода та особливо Радикальна партія О. Ляшка – втратили. У вересні, порівняно з серпнем, відбувся ріст підтримки Блоку Петра Порошенка, проте у жовтні – ріст не продовжився. 

Найбільшу довіру серед політиків мають П. Порошенко (51%), А. Яценюк (45%), А. Гриценко (42%) та А. Садовий (40%). Найбільше втратив у довірі О. Ляшко – якщо у серпні О. Ляшку довіряли 40%, то на початку жовтня – лише 28%. 

1

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: