fbpx

Dolce&Gabbana та Moschino шиють одяг в Україні без етикеток "Made in Ukraine"

Стиль життя 16:15, 12.12, 2017

Українські швейні фабрики шиють брендовий одяг на експорт у Європу. Вартість пошиття одягу в Україні стала вчетверо нижчою за китайську, а за виробництво продукції для світових брендів вітчизняна швачка отримує лише 0,5% від ціни речі в європейських бутіках.

Абсолютна більшість українських фабрик працюють на експорт, ідеться в сюжеті ТСН.

 

 

У Первомайську Миколаївської області на швейній фабриці працює три сотні людей, котрі виробляють справжній одяг "Dolce & Gabbana", "Moschino" та інших відомих світових брендів. Працівники підприємства радіють тому, що умови праці в них хороші, а зарплатня повністю "біла". Замовлення дають із Німеччини, Франції та інших країн, разом із тканиною, лекалами, ґудзиками, блискавками тощо. Весь процес виробництва суворо контролюється – виробник має звітувати за кожен метр витраченого матеріалу.

Всередину готового одягу вклеюють і вшивають етикетки з брендом та інформацією про догляд за виробом. Бажаної позначки "Made in Ukraine" на жодному комплекті немає. "Може, соромляться. Не знаю",  припускають робітники фабрики. Чіпляти цінники на спакований одяг замовники не соромляться – як правило, там тризначні цифри в євро, від 100 до 400. З них фабрика отримує собі мізер – близько 10 євро. Матеріал коштує дорожче за працю, однак у загальній ціні це все одно дріб’язок.

Експерти пояснюють, що і тканина, і розкрій, і пошиття, і пакування, і навіть транспортування – хоч за океан – становить лише третину від ціни готового виробу. Це означає, що з кожної 1000 гривень, які покупець витрачає у крамниці на сукню чи сорочку, 700 іде не виробникові, а бренду.

"Бренди отримують мільйонні прибутки, а ці люди, які фактично створюють цей товар, вони живуть на межі бідності",  каже Оксана Дутчак, співавтор дослідження, яке європейська кампанія за чесний одяг уперше провела в Україні.

Активісти влаштовують пікети брендових крамниць, змушуючи їх платити більше виробникам із третього світу.

Умови праці на українських фабриках не кращі, ніж в Азії: середня зарплата в галузі становить 2700 гривень (на фабриці в Первомайську під 8000 грн), це співмірно з Бангладеш або Македонією. Натомість у Китаї аналогічний показник мінімум учетверо вищий – тепер це не найдешевша робоча сила, бо там зарплата коливається у межах 450-700 доларів. Однак вимагати у брендів більше українські виробники не ризикують.

"От у нас була фірма Gelco, хороша фірма, але Македонія їм дала умови трошки дешевші, і вони все, що шили в Україні, перемістили в Македонію",  розповів директор швейної фабрики Євген Дирдін.

Українські фахівці легкої промисловості шукають кращої долі в інших сферах або за профілем, але в інших країнах. Останній шлях обрала Василина, котра тепер працює в Польщі, де за ту саму роботу отримує уп’ятеро більше, ніж вдома.

"Поляки виїжджають в Німеччину, Англію, там вони можуть більше заробити – ми виїжджаємо в Польщу. Ми зараз заміняємо тих поляків, які виїхали на заробітки. Мені цікаво, хто буде українців заміняти", – каже вона. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: