fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • Долинська міськрада відважилася на загострення з "Укрнафтою": вартість оренди землі для підприємств піднімають до максимальної

Долинська міськрада відважилася на загострення з "Укрнафтою": вартість оренди землі для підприємств піднімають до максимальної

Економіка 08:31, 10.06, 2015

Вже з наступного року Долинська міська рада сподівається отримувати від структур ПАТ "Укрнафта" до 33 мільйонів гривень за оренду на рік замість нинішніх 9,5 мільйонів.

На останній позачерговій сесії Долинської міської ради, яка відбулась 3 червня, було підтримано за основу проект рішення, який передбачає встановлення з 2016 року нових ставок орендної плати за землю для підприємств структури ПАТ "Укрнафта", що працюють в Долині. Згідно з проектом рішення пропонується встановити ставку оренди на максимальному рівні – 12% від нормативної грошової оцінки земель.

Підприємства структури ПАТ “Укрнафта” орендують у територіальної громади міста значні земельні площі під об’єкти виробничого призначення, включаючи інфраструктуру нафтогазовидобутку.

Необхідність затвердження нових відсоткових ставок, як пояснюють у мерії, продиктована насамперед тим, що у червні 2015 року збігає термін попередніх договорів оренди землі, які діяли останні 10 років. Більшістю із цих договорів була передбачена ставка оренди на рівні 6% від нормативної грошової оцінки землі. В коштах це щорічно еквівалентно сумі в понад 7,2 млн грн.
На перший погляд, це значні кошти. Проте ситуація має і зворотний бік, який полягає в тому, що ПАТ "Укрнафта" в порушення чинного законодавства останніми роками суттєво недоплачує в міський бюджет кошти за користування землею. Йдеться про суму недоплат в 6-7 млн грн щорічно, починаючи з 2009 року.

Саме в 2009 році міська рада провела коректуру нормативної грошової оцінки земель по місту, яка є базою для розрахунку суми орендної плати. З врахуванням нової грошової оцінки ПАТ "Укрнафта" повинна була б при чинній ставці оренди 6% сплачувати до міського бюджету більше 13 млн грн. Однак ПАТ "Укрнафта" залишилась єдиним суб’єктом господарювання на території міста, який всупереч законодавчим вимогам так і не перейшов при розрахунках за землю на користування новою нормативною грошовою оцінкою землі. Це зробили всі, до найдрібніших, землекористувачі міста, окрім "найбіднішої" – "Укрнафти". Найсвіжіші цифри станом на 2015 рік з врахуванням коефіцієнту індексації та нової нормативної грошової оцінки: мали б сплачувати – 16,5 млн грн, подали розрахунок всього 9,5 млн грн.

Крім того, нагадують у мерії, ПАТ "Укрнафта" протягом останніх років фактично припинила фінансування програм соціально-економічного розвитку міста Долини, які були своєрідною компенсацією за негативний вплив на навколишнє середовище та інфраструктуру регіону. Останні 3 роки місто не отримувало жодної копійки з коштів, які раніше направлялись за окремими угодами на ремонт об’єктів соціальної сфери. 

У міськраді вирішили нарешті нагадати "Укрнафті" і її ганебне управління колись потужною відомчою соціальною сферою. Насамперед йдеться про Будинок техніки, який сьогодні без опалення, занедбаний стадіон "Нафтовик", профілакторій та інші об’єкти.

Тривале ігнорування проблем громади міста Долина з боку менеджменту "Укрнафти" наштовхнули керівництво міської ради до рішучих дій та переходу на нові засади відносин з компанією, заявляють у міськраді. Найбільш дієвим механізмом впливу на ПАТ "Укрнафта" в нинішніх умовах для органу місцевого самоврядування є договори оренди землі, по яких саме підійшов час підписання на новий термін.

Логіка міської ради при встановленні максимальної ставки 12% проста. Очікувано при такій ставці та з врахуванням нової нормативної грошової оцінки землі в міський бюджет повинні б надходити понад 33 млн грн орендної плати в рік. При таких обсягах надходжень місто готове:

  1. Відмовитись від будь-яких принизливих мізерних подачок від "Укрнафти" у вигляді коштів на соціально-економічний розвиток.
  2. Безумовно прийняти і утримувати в комунальній власності територіальної громади всі ключові об’єкти соціальної сфери, в тому числі: Будинок техніки, стадіон, профілакторій, дитячий садок "Теремок" і навіть гуртожиток "Дружба" (за умови, якщо НГВУ буде впорядковано реєстрацію людей в ньому, які подекуди там приписані в коридорах і по 3 особи на ліжко-місце).
  3. Спрямувати додатково отримані кошти з міського бюджету в капітальний ремонт і приведення до належного технічного стану всіх вищеперелічених об’єктів. Зокрема, першочергово: обладнати систему опалення в Будинку техніки, провести капремонт об’єктів на стадіоні.
  4. Завершити ремонтні роботи в ДНЗ "Теремок" та надалі самостійно утримувати його з коштів міського бюджету. Запровадити в садочку прозору електронну чергу для прийому дітей, як це сьогодні є в усіх комунальних садочках міста.
  5. Розглянути спільно з громадськістю доцільність та формат фінансової підтрики ряду соціальних проектів, які раніше фінансувались в місті за рахунок ПАТ "Укрнатфа".
  6. Розглянути можливості відновлення та використання на благо громади занедбаної будівлі профілакторію з можливим переведенням під соціальне житло чи приміщення для розміщення активних громадських організацій міста.
  7. Спрямувати додаткові кошти на відновлення інфраструктури міста, зокрема в частині збільшення фінансування ремонту доріг та пішохідних доріжок.

Загалом, за рахунок додаткових надходжень від орендної плати Долина має намір відродити і відновити все те, що раніше фінансувалось і утримувалось в місті за рахунок ПАТ "Укрнафта" і за останні роки доведено до зубожіння і занепаду.

Цікаво, що у міській раді знайшлися противники цього рішення: представники нафтогазової сфери, що очікувано, а також керівники Долинської РДА. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: