fbpx

Досить брехати, давайте будувати! – батьки і діти з Раковця пікетують ОДА з вимогами завершити школу в селі

Суспільство 11:09, 09.11, 2017

Майже сотня мешканців села Раковець Богородчанського району – батьки з дітьми – приїхали до Івано-Франківська пікетувати облдержадміністрацію. Люди вимагають завершити довгобуд Раковецького НВК. У селі діти роками вчаться в аварійних холодних приміщеннях.

У селі діти роками вчаться в аварійних холодних пристосованих приміщеннях, тим часом попри всі обіцянки чиновників будівництво нового НВК ніяк не можуть завершити. Людям урвався терпець  раківчани на чолі з сільським головою приїхали з дітьми до обласної державної адміністрації. 

На площі під ОДА пікетувальники розгорнули плакати з написами "Досить брехати  давайте будувати!", "Ганьба владі за втрачене здоров'я наших дітей", з фото прикарпатської резиденції президента та їхньої школи. 

Як зазначила голова батьківського комітету школи Світлана Зваричевська, люди приїхали запропонувати чиновникам помінятися місцями з дітьми. "Є програма "Міняю жінку", а ми пропонуємо зробити програму "Поміняйся місцем з чиновником". Нехай діти тиждень посидять у теплих кабінетах, а чиновники – у рукавицях на уроках",  каже жінка.

Люди нарікають, що роботи із будівництва нового корпсусу НВК постійно зриваються. Журналістам раківчани демонструють фото, як в старій школі посипалася стеля, причому в недавно відремонтованому класі. "Добре, що це сталося під час перерви, діти перелякалися, почати телефонувати батькам, щоб прийшли забирати зі школи. Цій школі 185 років, далі нема куди…"  скаржаться батьки.

Поки триває пікет, за інформацією від раківчан, до школи нагрянула перевірка з району: ймовірно, перевіряють, чи не беруть вчителі участь у протестній акції.

На розмову з пікетувальниками погодилися заступники голови ОДА Марія Савка та Ігор Пасічняк. Людей запросили до зали засідань. Чиновники пояснили, що проблеми – через підрядника, який не дотримується графіка робіт. Запевнили, що знайшли субпідрядника і додаткові кошти. Пообіцяли до кінця року накрити головний корпус. 

Натомість люди кажуть, що на будові працює 3-5 будівельників, до того ж робітників часто бачать п'яними, а влада з них просто знущається. "Мені соромно дивитися людям в очі. Це не підрядник, це шарашкіна контора. Він підставляє народного депутата, який нам помагає, районну владу. Він не може освоїти нещасних три мільйони гривень",  заявив сільський голова Ігор Вінтоняк, маючи на увазі фірму "Позитив-ІФ", яка виконує роботи. 

Мешканці зачитали своє звернення до голови ОДА Олега Гончарука і голови облради Олександра Сича. 

"Ми, жителі села Раковець Богородчанського району, вимагаємо від вас конкретних і рішучих дій для забезпечення будівництва Раковецького НВК. На сьогодні всі обіцянки до кінця не виконані. У вересні нам обіцяли до 1 жовтня цього року завершити будівництво 3-го поверху і встановити перекриття  не виконано. У жовтні нам обіцяли до кінця листопада покласти верх на основному корпусі. На сьогодні не встановлено навіть перекриття. 

Ми вже нікому не віримо, що ця робота буде виконана до кінця цього місяця. Але ми більше не дозволимо обманювати нас і наших дітей. Будемо боротися, доки не побачимо, що наші діти мають нову теплу школу, де насправді можна реалізувати гарантоване Конституцією право на освіту. Неможливо, на нашу думку, проводити освітні реформи, якщо діти і вчителі постійно мерзнуть, не мають умов для навчання і харчування",  йдеться у зверненні.

Батьки сформулювали такі вимоги до влади:

– звернутися до ВРУ з проханням включити у Держбюджет витрати на завершення будівництва Раковецького НВК у 2018 році;

– представити плани обласної і районної влади щодо фінансування будівництва Раковецького НВК;

– забезпечити завершення 3 поверху і встановити дах на основному корпусі у найстисліші терміни;

– розпочати мурування спортзалу, їдальні (добудову до основного корпусу);

– посилити контроль за якістю виконання робіт та якістю матеріалів;

– виділити у цьому році з обласного бюджету кошти для початку мурування добудови до основного корупусу (їдальні і спортзалу);

– знайти підрядника, який у новому році зміг би при належному фінансуванні довершити будівництво Раковецького НВК.

Нагадаємо, цього року школярів у селі Раковець батьки не пустили на свято Першого дзвоника через аварійний стан будівлі. Це вже третє 1 вересня поспіль раківчани в такий спосіб нагадують владі про обіцянку закінчити новий НВК в селі. Після цього керівництво обласної ради і ОДА вкотре заявило, що будівництво школи в селі є для них пріоритетом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: