fbpx

Доцента ІФНМУ визнали кращим винахідником Прикарпаття

Суспільство 07:27, 30.04, 2016

Нещодавно в Івано-Франківську відбувся щорічний конкурс винахідників та раціоналізаторів Прикарпаття "Галицький кмітливець", де за вагомий внесок у розвиток винахідництва і раціоналізації краю відзначили доцента кафедри онкології ІФНМУ Володимира Голотюка.

Він став переможцем у номінації "Кращий вчений винахідник" обласного рейтингового огляду "Науково-технічна творчість Прикарпаття" за підсумками 2015 року, інформує прес-служба ІФНМУ.

Науковець представив комплекс досліджень, який стосується розробки нових методів лікування раку прямої кишки і прогнозування їхньої ефективності. Розробки виконувалися на основі аналізу результатів клінічних, молекулярних, морфологічних, біохімічних та біофізичних досліджень.

"У роботі йдеться про методи потенціювання променевої терапії на пухлину з метою покращення віддалених і безпосередніх результатів лікування онкохворих, а також про розробку нових маркерів, які би дозволили з високим ступенем імовірності спрогнозувати чутливість пухлини до опромінення", – розповідає Володимир Голотюк.

Як зазначає доцент, ця тема є доволі актуальною, адже від ефективності доопераційної променевої терапії і від можливості спрогнозувати її результат залежить ефективність лікування в онкологічному сенсі, а також в плані забезпечення функціональних результатів хірургічного лікування.

"Наприклад, у багатьох хворих операція на прямій кишці закінчується виведенням пожиттєво стоми (отвору) на живіт,  пояснює Володимир Голотюк. – Однак якщо перед операцією застосувати високоефективну променеву терапію, лікарі зможуть у більшої кількості хворих провести так звані сфінктерозберігаючі операції, які дозволять обійтися без пожиттєвого виведення стоми на живіт, а це є надзвичайно важливим для повноцінної соціальної реабілітації хворих в подальшому. Окрім того, зменшуючи розміри пухлини і ступінь її поширення на довколишні тканини, променева терапія з потенціюванням дозволяє перевести занедбані новоутвори з розряду первинно-неоперабельних в операбельні, цим самим роблячи можливим радикальне лікування хворих".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: