fbpx

Дримба, телинка, денцівка: як звучить унікальний родинний музей гуцульських інструментів. ВІДЕО

Культура 12:44, 27.09, 2018

Музей гуцульських інструментів Романа Кумлика, що знаходиться в родинному обійсті Кумликів у Верховині, впорядкувала і відкриває для відвідувачів донька відомого музиканта Наталія Кумлик-Гузак.

Скрипаль-віртуоз, самоук із Карпат Роман Кумлик заснував колись один із перших приватних музеїв України. Роман Кумлик зачаровував грою на десятках народних інструментах. Визнаний маестро був жаданим гостем на гуцульських весіллях. Виступав з оркестром на багатьох фестивалях за кордоном – представляв Гуцульщину, демонстрував її культуру. По собі лишив унікальну колекцію музичних інструментів – і донька залишила роботу заради продовження батькової справи.

"Батько мені часто снився і все казав: "Грай!" – розповідає Наталія Кумлик-Гузак. 

Донька Романа Кумлика полишила роботу дитячого лікаря і присвятила себе, так само, як і раніше її батько, гуцульській музиці та родинному музею народних інструментів, розповідає телепроект "Україна інкогніта". Вона грає на всіх 12 гуцульських інструментах. Володіє трембітою. А ще сама-одна видає троїстих музик, які є візитівкою краю і верховинського музею зокрема. 

Зараз у "хатньому музеї", як називає виставкові зали у родинному будинку Наталія, близько тисячі експонатів. Більшість – музичні інструменти. Є серед них унікальні, як-от скрипка, яка грала у фільмі "Тіні забутих предків" Параджанова. А столітню зозулю, інкрустовану золотом, місцеві мешканці відкопали в себе на городі. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: