fbpx

Смертельна ДТП в Ільцях: рідні потерпілих вважають, що мотоцикл врізався у стовп через переслідування поліції

Суспільство 17:23, 05.09, 2018

2 вересня 2018 року в Ільцях Верховинського району мотоцикл врізався в опору. Водій мотоцикла загинув, а його молодший брат-восьмикласник потрапив у реанімацію. Рідні хлопця вважають, що смертельна ДТП сталася через те, що мотоцикліста переслідував автомобіль поліцейських. У поліції звинувачення відкидають і проводять службову перевірку.

Того вечора, 2 вересня, двоє хлопців на мотоциклі об'їжджали обійстя знайомих і родини, запрошуючи людей на весілля. На трасі до Верховини в Ільцях мотоцикл злетів з дороги і врізався у стовп. 26-річний водій загинув, його брат-восьмикласник потрапив до реанімації.

В редакцію КУРСу звернулася Анна Думітрак, тітка хлопця, який потрапив у реанімацію.

Вона розповіла, що хлопці, двоє братів (по батькові), їхали по Ільцях, були в шоломах і нічого не порушували. Але їх почав переслідувати поліцейський автомобіль, за кермом якого був поліцейський Володимир Зеленчук, більше відомий на Верховинщині за прізвиськом "Макарон".

"Є люди, які бачили, що вони гналися за хлопцями. Там, де шутрована дорога, вони їхали повільніше, а коли виїхали на асфальтовану, почали швидше і фактично вдавили їх в опору. Люди набігли, хотіли їх бити, а вони втекли", – розповідає Думітрак.

Перед цим, за її словами, правоохоронці нібито встигли "замести сліди".

Тепер, розповідає жінка, у поліції говорять, що бачили хлопців на мотоциклі в Ільцях, коли ті проїжджали повз них, але за ними не гналися. Родині в поліції повідомили, що водій мотоцикла пішов на обгін і не впорався з керуванням. "Ми не думали, що вони так швидко проведуть розслідування", – говорить жінка.

Сьогодні загиблого хлопця поховали. Його брата перевели з реанімації, але хлопець погано пригадує ті події.

Начальник Верховинського відділення поліції Богдан Сокол у коментарі КУРСу детально виклав офіційну версію. За його словами, того дня в Ільцях на другорядній дорозі на Красник поліцейський екіпаж зупинив за допомогою проблискових маячків "Фольксваген Пасат" на іноземній реєстрації. Після спілкування з водієм "Пасата", копи сіли в службовий автомобіль і рушили, вони побачили мотоцикл "Вайпер", який рухався з боку Красника до траси на Верховину. Жодних знаків про зупинку, запевняє Сокол, поліцейські мотоциклісту не подавали. Службова машина поїхала в протилежний від мотоцикла бік – у напрямку Красника. За нею також рухався "Пасат", і це підтверджує допитаний водій "Пасата". 

"Якби вони хотіли переслідувати мотоцикл, – каже Сокол, – вони б одразу розвернулися, так? Навіщо було б втрачати час?" Тим часом поліцейські доїхали до пилорами в Ільцях, де дорога широка і зручно розвертатися, там зробили розворот і рушили до траси. На трасі їх зупинив водій автомобіля ВАЗ-2109, який повідомив про ДТП. За словами водія "дев'ятки", його обганяв мотоцикл, але водій не впорався з керуванням і врізався в електроопору. Самі поліцейські не були свідками аварії. 

"Можливо, мотоцикліст, коли побачив ще в Ільцях включені проблискові маячки на службовій машині, подумав, що його будуть переслідувати, і тому додав швидкості. Але його не переслідували",  запевняє Богдан Сокол. 

Сьогодні за розпорядженням начальника обласного управління Національної поліції Володимира Голубоша проводиться службова перевірка випадку. Поки що свідчення опитаних  водія "Пасата" і поліцейських  підтверджують офіційну версію. 

Зняти будь-які сумніви могло б відео з відеореєстратора службового автомобіля. Але, що дивно, реєстратор не працював. Принаймні в поліції так стверджують. Пристрій начебто саме вийшов з ладу. "За це вони (поліцейські з того екіпажу,  ред.) від мене вже получили",  сказав Сокол. Дивно також, що поліція навіть не поцікавилася відео з реєстратора "Пасата": невідомо навіть, чи він був у машині. Також у поліції поки не цікавилися записами відеокамер на автозаправці та магазині "Оскар". 

Службова перевірка триває. В поліції також очікують результатів експертизи, аби встановити, чи був водій мотоцикла тверезим. Місцеві мешканці, втім, наголошують, що загиблий взагалі не вживав алкголь, навіть на весіллях. Кримінальне провадження за ст. 286, ч. 2 ККУ не закрите. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: