fbpx

Два депутати та поліцейський судяться за землю у Драгомирчанах, на якій громада хоче збудувати школу

Суспільство 18:51, 22.03, 2018

Резонансний земельний конфлікт у Драгомирчанах Тисменицького району отримав продовження у судах.

Нагадаємо, про земельний конфлікт у селі Драгомирчани Тисменицького району стало відомо наприкінці липня 2016 року, коли мешканці перекрили рух трасою Львів – Мукачево і чотири дні її блокували.

Пікетувальники тоді вимагали від сільського голови та депутатів сільради скасувати незаконне, на їхню думку, рішення сесії, яким сільрада змінила цільове призначення земельної ділянки, де планувалося будівництво школи, садка і стадіону, нарізавши на території 21 приватну ділянку під індивідуальну забудовуДілянки виділили депутатам, працівникам поліції та самому сільському голові. Згодом на позачерговій сесії сільської ради депутати під тиском громади скасували свої рішення. 

Коли емоції у селі пригасли, троє людей, які претендували на ділянки, оскаржили рішення сесії у судах. Сьогодні у Тисменицькому районному суді розпочався розгляд за позовом одного зі скаржників  депутата сільської ради Драгомирчан Володимира Лучківа.

На засідання прийшли зо два десятки місцевих мешканців, голова сільської ради та чотири свідки з боку Лучківа.

Представник сільради звернувся до суду із клопотанням закрити справу і передати її на розгляд до Івано-Франківського окружного адміністративного суду. Після години у нарадчій кімнаті суддя Володимир Гургула у клопотанні сільради відмовив.

"Звертайтеся до апеляційного суду Івано-Франківської області, хай він дасть правову оцінку моїй ухвалі, і суд тоді продовжить розгляд справи по суті. Якщо апеляційний суд прийме рішення, що дана ухвала не відповідає вимогам, справа буд закрита і відправлена до окружного адміністративного суду. Якщо апеляційний суд залишить ухвалу суду в силі, то суд продовжить розгляд справи по суті тут", – пояснив суддя.

Після цього адвокат сільради попросив час на підготовку відзиву, оскільки мав лише два дні для ознайомлення зі справою. Суддя дав йому 15 днів на ознайомлення.

"Ми даємо можливість оскаржити вам нашу ухвалу, ми даємо вам 15 днів. Вперед із музикою до апеляційного суду. Оскаржуйте ухвалу, і хай вам апеляційний суд скаже, правий я чи ні, – сказав Гургула. – Якщо я не правий, я віддаю цю справу, нехай слухає той суд за мостом. Ви думаєте, мені хочеться цю справу слухати? Та повірте, не хочеться. Але я виконую свою роботу".

Така відповідь обурила драгомирчанців.

"Ви суддя чи ви хто?!", "Що це за розмова – з музикою?", "Суд за мостом? Перепрошую, ми на базарі чи що?", "Говоріть коректно", "Ми трактуємо ваші слова як неповагу до громади", – почали обурюватися селяни у судовій залі.

На що суддя порадив їм «висловлювати свою неповагу» за умови, якщо вони будуть залучені до процесу як позивач або відповідач. Чим викликав ще більше криків. Після недовгої перепалки суддя заявив, що не повинен виправдовуватися, нагадав, що сторони мають право на оскарження ухвали, та із словами "Відвід мені! Нема питань, я не заперечую" покинув зал.

Окрім справи Володимира Лучківа, Тисменицький районний суд розглядає ще позов до сільради Мирослави Хомик – дружини сільського депутата Юрія Ростковича.

Ще один позов про скасування рішення Драгомирчанської сільської ради, яке було прийняте після чотириденного блокування дороги Львів – Мукачево, розглядає Івано-Франківський окружний адміністративний суд. Туди поскаржився мешканець Івано-Франківська Олег Качанівський, який працює в управлінні захисту економіки в Івано-Франківській області ДЗЕ НП України, але не проти побудуватися на землі, де мала бути сільська школа.

Нагадаємо, раніше у коментарі КУРСу юрист, керівник західноукраїнського офісу юридичної компанії "Моріс Груп" Оксана Кобрин передбачала судові позови та нові конфлікти у громаді.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: