fbpx

Два роки без опалення та недоїдання: як живуть підопічні центру соціального обслуговування на Франківщині. ФОТО

Суспільство 15:39, 11.09, 2018

Вже два роки не опалюється приміщення територіального центру соціального обслуговування в селі Данильче Рогатинського району, де живуть 23 підопічних. Вони не мають належних умов проживання та недоїдають.

У територіальний центр соціального обслуговування у Данильчому без попередження навідалась моніторингова група, до якої увійшли регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області та монітори Національного превентивного механізму.

На сьогодні у закладі проживають 23 підопічні: 5 учасників Другої світової війни (2 ветерани війни), 10 осіб з інвалідністю. У відділенні перебуває 11 осіб, прикутих до ліжка.

Моніторингова група з'ясувала, що вже два роки приміщення стаціонарного відділення не опалюється. Підопічні в опалювальний період проживають в амбулаторії села Данильче, в неналежних умовах, де порушені санітарні вимоги і право на приватність. 

Моніторів вразили розбіжності у тому, що передбачено у меню (якого немає у вільному доступі), і у тому, що розповіли підопічні. Так, того дня у меню на сніданок була заявлена ковбаса, якої підопічні не їли і навіть не бачили. Крім цього, видані продукти на обід та вечерю були із значно меншою вагою, ніж заявлено в меню.

Не дотримані і санітарно-гігієнічні норми у роботі харчоблоку: у холодильнику відсутні добові проби, не дотримується товарне сусідство продуктів харчування, використовується битий емальований посуд, відсутній бракеражний журнал готової продукції. А запис про огляд кухаря на гнійничкові захворювання у відповідному журналі проводився ще 21 серпня.

Порушується тут і право на належні умови проживання та догляд за малорухомими підопічними. Вони місяцями не бувають на свіжому повітрі, у них довгі не стрижені нігті на руках та ногах, наявні пролежні та перетримані підгузки.

За результатами перевірки керівництву Івано-Франківської обласної державної адміністрації направлять звіт про виявлені недоліки та порушення прав підопічних.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: