fbpx

Дванадцятирічному калушанину, в якого кістки ламаються навіть під вагою власного тіла, потрібна допомога

Суспільство 10:56, 30.03, 2016

12-річний Володя Базюк із Хотіня понад два роки не встає з інвалідного візка, бо його кістки ламаються при найменшому ударі і навіть під вагою власного тіла.

Надія, мама Володі, показує "Вікнам" кілька десятків рентгенівських знімків із переломами кінцівок. Причина біди – рідкісна генетична недуга  недосконалий остеогенез, або "кришталева хвороба", при якій зменшується кісткова маса через порушення формування кісткової тканини, що призводить до ламкості кісток.

"Він міг просто торкнутися стола, невдало зашпортатися  і перелом,  згадує Надія Лавренчук.  Одного разу йому зняли гіпс після перелому і він зламав ногу від власної ваги. З того часу, понад два з половиною роки, він більше не ходить і перебуває в інвалідному кріслі".

Володі виповнилося чотири роки, а батьки й не здогадувалися, що у сина  проблеми зі здоров’ям: хлопчик бігав, ганяв на велосипеді, як, зрештою, більшість дітей такого віку. А потім раптом один за одним почалися переломи. За кілька років Володя вже самостійно може визначити, чи важкий у нього перелом, та знає, як поводитися, щоб мінімізувати наслідки.

"Їдемо у лікарню на рентген, його ніхто не рухає, він сам знає, у яке положення поставити ногу,  каже Надія Лавренчук.  Він міг тижнями сидіти на ліжку і мовчати, хоча мав тріщину або перелом, тільки б не їхати у лікарню".

Володя каже: готовий до операцій, але тільки щоб нарешті встати з інвалідного візка. Наразі компанію Володі складають його молодші зведені брат Сергій та сестра Аня.

"У мене мрія стати на ноги, щоб піти, подихати свіжим повітрям, щоб погуляти з друзями, піти вже до школи, нарешті,  розповідає Володя Базюк. – Друзі почали частіше приходити  раніше не приходили, раз на півроку…"

Володю оперуватимуть у Харківському інституті патології хребта та суглобів: йому вживлять у ноги металічні конструкції, виготовлені на індивідуальне замовлення. Орієнтовна вартість  8000 доларів. Досі небайдужі мешканці Калуша, друзі та родичі не раз допомагали сім’ї фінансово. Зараз, сподівається Надія Лавренчук, також не залишаться осторонь.

Допомогти Володі можна, переказавши допомогу на рахунок у ПриватБанку:4149497864791837 (Лавренчук Надія Іванівна).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: