fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Двері, які пам'ятають минуле: у Коломиї вслід за Франківськом розпочали проект зі збереження автентики старовинних будівель. ФОТО

Двері, які пам'ятають минуле: у Коломиї вслід за Франківськом розпочали проект зі збереження автентики старовинних будівель. ФОТО

Суспільство 18:28, 01.05, 2017

Середмістя Коломиї має свою історію, свою цінність. І коли кожен другий чиновник б'ється в груди, що місто має бути туристичним, то спершу потрібно привести його до ладу, аби запрошувати туристів, вважають ініціатори проекту.

Болючою у Коломиї, відзначає "Дзеркало Коломиї", що розпочало проект, є проблема із занепадом давніх дерев’яних з неймовірно красивою різьбою дверей у міських пам'ятках.

Вони є справжньою окрасою будівель у центральній частині міста, за умови, якщо їх відреставрувати і зберегти оригінальний вигляд, відзначають журналісти. Наразі більшість цих дверей, брам, вікон – брудні, без замків, шиб та з облізлою фарбою ще з радянського минулого.

У Коломийській міській раді кажуть, що з реконструкцією дверей складно.

"Наразі ми розробляємо програму реставрації та реконструкції фасадів історичних будівель центральної частини, а саме історичного ареалу Коломиї. З дверима наразі складніше, вони не включені у цю програму. Але є інший проект, в якому є пункт, що стосується реставрації 20 дверей у центральній частині міста, але детальніше говорити про нього ще рано", – каже заступник міського голови Олег Дячук.

У відділі архітектури та містобудування Коломийської міської ради кажуть, що руйнація давніх дверей та вікон – то не їхня компетенція, але в. о. головного архітектора наголошує, що це, безумовно, цінні елементи будівлі.

"Дзеркало Коломиї" щотижня буде публікувати інтерв’ю з цікавими особистостями про збереження архітектурної спадщини, а також розміщувати світлини стародавніх дверей, щоб зберегти їхню унікальність.

Нагадаємо, у Франківську ініціативу Марії Козакевич, яка започаткувала в мережі умовну естафету з фото архітектурних елементів давнього Івано-Франківська із закликом їх зберегти, підтримав КУРС.

В рамках ініціативи спільно з КУРСом у соцмережі відбувався флешмоб. У ньому взяли участь близько 40 відомих франківчан – їхні фото на фоні старовинних дверей розміщувались на сторінці КУРСу у Фейсбук, потрібно було вгадати адресу будинку, переможці конкурсу отримали призи.

Практичним кроком ініціативи #ФранківськЯкийТребаБерегти, що її вже другий рік провадить Марія Козакевич, є реставрація старовинних дверей у Франківську. 

Читайте: У франківській 110-літній пам'ятці показово реставрують автентичні двері. ФОТО

До франківської ініціативи можна приєднатися у групі в соцмережі Фейсбук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: