fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Дві місцеві ради Франківщини перемогли у регіональному конкурсі на найкращий план використання коштів від "децентралізації ренти"

Дві місцеві ради Франківщини перемогли у регіональному конкурсі на найкращий план використання коштів від "децентралізації ренти"

Суспільство 15:38, 31.10, 2017

Селище Битків Надвірнянського району та село Спас Рожнятівського району стали переможцями регіонального конкурсу на найкращий проект використання коштів від рентних платежів серед громад Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей та були нагороджені грошовими преміями загальною сумою у 25 тисяч гривень.

Оголошення переможців відбулось у науковому містечку “Нова енергія” в ІФНТУНГ в рамках підсумкової прес-конференції під керівництвом директора НДІ нафтогазової енергетики та екології, професора ІФНТУГ Максима Карпаша.

Проблему недобросовісних надрокористувачів, які не сплачують податки та не беруть участі у соціально-економічному розвитку громад, неодноразово порушували депутати від партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ різних рівнів. Вони відстоювали те, аби громади, де видобувають нафту і газ, отримували гідні надходження у бюджети. Важливим кроком у цьому напрямку стало прийняття закону, згідно з яким з 2018 року 5% надходжень від сплати ренти за видобуток нафти, газу і газового конденсату спрямовуватимуться до місцевих бюджетів і розподілятимуться наступним чином: 2% для обласних бюджетів та 3% для об’єднаних територіальних громад та міст обласного значення (або 2% для районного бюджету і 1% для сільських, селищних та міських бюджетів).

“Тренінги, навчання та конкурси, які організовують та проводять науковці, є дуже корисними для представників громад, де видобувають нафту і газ. Адже вони, районні та обласна ради, отримавши суттєві додаткові надходження від рентних платежів, повинні вміти ефективно їх використовувати, – відзначає депутат Надвірнянської райради фракції “ВОЛЯ” партії “Рух нових сил Михайла Саакашвілі” Тетяна Пришляк. – Хочу привітати переможців конкурсу, зокрема Битківську селищну раду, та сподіваюсь, що вони зуміють ефективно реалізувати свої проекти використання коштів від рентних платежів”.

До речі, ще у вересні керівник фракції “ВОЛЯ” партії “Рух нових сил Михайла Саакашвілі” у Надвірнянській райраді Тетяна Пришляк направила запит керівництву району з пропозицією створити робочу групу з визначення порядку, критеріїв та пропозицій використання доходів районного бюджету від рентних платежів з метою раціонального їх використання і розподілу з врахуванням інтересів та потреб населених пунктів. Втім, на цю пропозицію керівництво району не відреагувало, у відповіді на запит заступник голови РДА лише повідомив про очікувані надходження в бюджет від рентних платежів та те, що вони розподіляються між районним бюджетом та бюджетами територіальних громад згідно з Бюджетним кодексом України.

“На момент мого запиту ще не було чітких роз’яснень від фіскальної податкової служби і від казначейства щодо того, як і за що будуть нараховуватись рентні платежі. Тому, оскільки в нас є багато населених пунктів, де видобувають нафту і газ, моєю пропозицією було, щоб громади чітко розуміли до моменту прийняття бюджету на наступний рік, скільки буде надходжень від рентних платежів. Тут обов’язково слід враховувати думку громади. Це була моя основна вимога як депутата. Тому б хотілося, щоб розподіл коштів був зрозумілим, прозорим і враховував в першу чергу потреби громад, де видобувається нафта і газ. Очевидно, що за цією відповіддю криється або небажання влади здійснювати розподіл бюджету прозоро, або просто нехтування потребами громад, яких стосується це питання”, – коментує Тетяна Пришляк.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: