fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Те, що відбувається в школі, – не конфлікт, а інформаційна війна, – директор ЗОШ №2 Володимир Засідко про скандал з вчителькою-сепаратисткою

Те, що відбувається в школі, – не конфлікт, а інформаційна війна, – директор ЗОШ №2 Володимир Засідко про скандал з вчителькою-сепаратисткою

Суспільство 18:45, 06.03, 2015

Директор школи №2 в Івано-Франківську Володимир Засідко стверджує, що інцидент з вчителькою-прихильницею сепаратистів не є ані загальношкільним конфліктом, ані переслідуванням за позицію. Це – частина російсько-української інформаційної війни.

Після "коридору ганьби", що його вчительці Наталії Боронило влаштували старшокласники школи №2 за прихильність до сепаратистів, Путіна і Сталіна, вчителька пішла на лікарняний. Уроки в класах, де вона викладала географію, веде студентка.

"Наталя Боронило – хороший вчитель, спеціаліст. Вона вміє добре доносити знання, зацікавити дітей своїм предметом. Неодноразово готувала переможців міської і обласної олімпіад з географії", – відгукується про педагога директор школи №2 Володимир Засідко.

Директор каже, що звинувачує себе в тому, що сталося.

"Звинувачую себе в тому, що моє надто лояльне ставлення до вчителя призвело до інциденту. Я чув про розмови Наталії Григорівни з учнями. Я викладаю історію України і діти підходили до мене, цитували її щодо ставлення до Путіна і Сталіна, до війни на Сході, її позиції стосовно захоплення Росією Криму. І зверталися до мене із запитаннями. Треба було реагувати більш жорстко,  картає себе директор. – Але вона дуже добрий фахівець, і я покладався на її здоровий глузд, вважав, що висловлювання не призведуть до конфлікту".

Директор розповідає, що після звернень дітей просив класних керівників поговорити з вчителькою і вжити заходів – бути присутніми на її уроках, залучити батьків, щоби вони висловили свою позицію і в такий спосіб поклали край політичним відступам від теми уроку.

"Класні керівники мали розмову з вчителькою. А от батьки, на жаль, не зверталися,  каже Володимир Засідко. – Позиція батьків мені зрозуміла – є питання оцінки. І батьки в нас не хочуть конфліктів. Зате, бачите, діти самі вирішили підняти це питання".

Питання піднімали і вчителі школи, щоправда, в тісному учительському колективі. Після чого Наталія Боронило перестала бувати в учительській. Заходила туди лише за журналами, розповідають педагоги.

"В учительській Наталя Григорівна ніколи на обговорювала політичні питання і не викладала нам свою позицію, – розповідає вчитель історії та правознавства Ярослав Розпопа, який працював із Наталією Боронило близько шести років.  В учительській Наталя Григорівна не висловлювала нам таку точку зору, як дітям на уроці. Ми були здивовані, коли почули від дітей, що Крим не український і українці взагалі не мають відношення до Криму, Що геніальний Сталін свого часу врятував Крим".

Ярослав Розпопа каже, що спілкувався з Наталією Григорівною з цього приводу.

"Я запитав: чому Сталін повинен бути геніальним на уроках географії в школі? Сталін винищив багато українців і на державному рівні визнаний організатором геноциду нашого народу. На що вона відповіла, що розуміє: Сталін  темний геній. Я спитав, чи сказала вона дітям, що він темний геній? Вона сказала, що ні, й апелювала до Олександра Македонського",  пригадує вчитель історії.

"На тему війни ми говорили також. У нас в школі дуже багато дітей, чиї батьки є учасниками війни на Сході. І цим дітям, я думаю, було дуже важко слухати, що їхні батьки воюють невідомо за що чи що це не війна з російськими військами, а громадянська війна. На запитання з цього приводу вчительа просто не відповідала. Вважаю, що це злочинно говорити так у нашій школі",  категоричний Ярослав Розпопа.

Вчителька німецької мови Ольга Гапяк звернула увагу на розголос, який інцидент між дітьми і вчителькою отримав у Фейсбук завдяки постам представниці "Движения "Антивойна" Вікторії Шилової. Відтак вважає цей ексцес в школі – заготовкою, з якої спеціально роздмухують конфліктну ситуацію.

"Пост про те, що вчителька проходить "коридор ганьби", з’явився в інтернеті у Шилової о 9.20, за 45 хвилин до акції. "Коридор" діти влаштували о 10.15. Ми, вчителі, ще самі не знали о 9.20 про те, що буде "коридор ганьби",  каже Ольга Гапяк.

1

На дверях у кабінеті Наталії Боронило 11-класники причепили табличку "Ні сепаратизму!"

"Так само з другим постом: в той час, коли Шилова написала, що вчительку звільняють, вона була в школі, спілкувалася з лікарями "швидкої допомоги". Черговий адміністратор дізнавався у медиків, як ситуація, ті сказали, що тиск в нормі, ситуація стабільна".

2

Директор підтримує точку зору Ольги Гапяк.

"Не було конфлікту між вчителями, не було конфлікту між дітьми і вчителькою. Діти виявилися настільки свідомими, що не зірвали жодного уроку вчительки. А свою позицію висловили після того, як у неї закінчився урок,  говорить Володимир Засідко.  Це питання спланованої інформаційної війни. Провокація".

Володимир Засідко відзначає, що пишається своїми учнями.

"Якщо чесно, то я горджуся дітьми – вони виявилися настільки свідомі,  каже він.  Вважаю, що діти мають право висловити свою позицію. З іншого боку, вчитель також має право мати свою позицію. Але свої думки він може викладати колегам в учительській. На уроках він в принципі не має права відходити від навчального матеріалу. З дітьми, вони ж неповнолітні, провадити ідеологічні, політичні розмови вчитель не може".

Відомо, що вчителька географії школи №2 Наталія Боронило написала скаргу в міське Управління освіти. 

Дирекція школи також подала в Управління освіти заяву з проханням створити комісію і об'єктивно розібратися в ситуації, що склалася. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: