fbpx

Директорка ЗОШ №3 розповіла батькам і журналістам про конфлікт з міським департаментом освіти

Суспільство 16:23, 15.09, 2017

У франківській ЗОШ №3 відбулися загальношкільні батьківські збори. В. о. директора школи Світлана Долгова розповіла, як дійшло до заяви про звільнення, і зазначила, що готова залишитися директором.

Збори відкрила в. о. директора школи Світлана Долгова. Шкільний актовий зал переповнений: послухати, що відбувається у закладі та як розвивається ситуація зі звільненням Долгової, прийшли десятки батьків, випускники школи, журналісти.

Свій виступ Світлана Долгова почала з біографії. Розповіла, що сама родом з Півдня України, вийшла заміж за чоловіка з Галича, закінчила у Франківську педінститут і залишилася тут працювати. 

"Я свідома, де я живу, я свідома, що школа номер три відрізняється від інших шкіл. Було всяке, але всі конфлікти вирішували словами: треба розуміти людей, треба слухати людей і треба чути людей. Я за час своєї роботи спілкувалася з начальниками освіти, мерами, губернаторами… Я рада, що нашій школі вдалося зробити так, що тут дітям перш за все спокійно і тут вони отримують всебічні знання. Високий результат на ЗНО – це перш за все заслуга вчителів української мови, яким тут непросто, бо мають навчити всіх",  зазначила Долгова під оплески залу. 

Директорка розповіла, що в часи голови ОДА Михайла Вишиванюка школа налагодила зв'язки з школами Новгородської області Росії. Тоді губернатором Новгородської області був земляк Вишиванюка. Але в 2014 році франківська школа в односторонньому порядку розірвала стосунки. 

Світлана Долгова також пояснила, як дійшло до конфлікту з міським департаментом освіти і особисто його керівником Ігорем Смалем

"На одній із нарад я мала сміливість сказати директору департаменту освіти те, що мене хвилює. На той час це хвилювало не тільки мене… Я не хочу говорити вголос те, що я чула на свою адресу від директора департаменту, від інших посадовців… Я не захотіла переходити на самостійне ведення бухгалтерського обліку в школі. Бо я не математик, я філолог. Тому вирішила піти на заслужений відпочинок. Крім того, відчувала тиск і неповагу, я розуміла, що мене не чують. У мене був час думати, і я прийняла рішення  йду на пенсію і залишаюся простим вчителем. Але влітку виникли проблеми з харчуванням, підприємець, яка надавала ці послуги в школі, сама пішла на пенсію, то я вирішила ще врегулювати це питання і піти. Але останньою краплею стало 1 вересня. Ми вирішили провести лінійку, як завжди, по-сімейному, спокійно. Потім пішли з завучем Любов`ю Дмитрівною у департамент затверджувати навчальні плани. А там мені сказали, що директор департаменту Смаль сказав писати пояснюючу, що було на лінійці. Мовляв, лунала російська мова. Здала звіти, прийшла в школу, подзвонив Смаль і в наказовому тоні спитався, де пояснююча. Сказав, що це його розпорядження",  розповіла Долгова. 

Директорка зазначила, що з приходом Ігоря Смаля в міську освіту не змінилося нічого  тільки вивіска з "управління" на "департамент". Тому після випадку 1 вересня вона таки вирішила, що працювати в таких умовах не зможе.

"Я йшла з заявою, про яку в школі ніхто не знав. Це не був такий тиск, що мені дали листочок і ручку і сказали  пиши. Це був тиск, який виражався у негативному ставленні до мене. Директор департаменту заяву підписав, з 12 числа цього місяця я в. о. директора. Мені сказали, що я можу взяти участь у конкурсі на посаду. Я не тримаюся за директорське крісло, але у школі я залишуся. І я зроблю все для того, щоб у школі залишилися вчителі-іноземці",  заявила Долгова.

Наказ про звільнення вона отримала поштою сьогодні вранці. 

"Мені би не хотілося, щоб на нашій сім'ї гралися в політику. Я ні до кого особисто не звернулася за допомогою, але я відчула шалену підтримку. Хоча є й ті, що радіють з цієї ситуації. Але я не хочу, щоб нашу школу використовували для політики. За 37 років не було конфлікту, який би вийшов за межі школи",  сказала Долгова, завершуючи виступ.

Батьки поцікавилися, які саме мав до її роботи претензії Ігор Смаль. Як пояснила Долгова, особисто їй Смаль повідомив, що після лінійки 1 вересня до нього начебто прийшли зі скаргами троє вчителів, щоправда, письмові скарги не писали. Прізвищ скаржників Смаль не назвав, відтак скарги анонімні. 

Юристка Катерина Філіпчук, зазначила, що зі звільненням Долгової департамент допустив низку порушень трудового законодавства. Тому батьки і педколектив готують колективну скаргу до прокуратури на дії керівництва департаменту освіти.

Долгова зазначила, що не прихильниця скарг в прокуратуру. У понеділок, 18 вересня, батьки планують зустрітися з міським головою Русланом Марцінківим. Обіцяють відстояти директорку і вимагати звільнення Смаля. Якщо міський голова не відреагує, батьки погрожують привести дітей не у школу, а під міську раду. Долгова закликала батьків не втягувати дітей у цей конфлікт.

Як писав КУРС, директорка ЗОШ №3 з польською та російською мовами навчання Світлана Долгова тиждень тому написала заяву про звільнення за власним бажанням. Батьки школярів вважають, що на директорку тиснув міський департамент освіти і особисто його керівник "свободівець" Ігор Смаль. Учора, 14 вересня, батьки завітали до департаменту освіти з вимогою залишити Долгову на посаді, однак той відмовився скасувати наказ про звільнення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: