fbpx

Екологічне лихо на Тлумаччині: річка Тлумачик під загрозою знищення. ВІДЕО

Суспільство 12:36, 19.10, 2016

Річка Тлумачик зникає – в окремих населених пунктах у Тлумацькому районі потік повністю висох, в колодязях місцевих мешканців масово зникає вода.

Зникнення річки Тлумачик, що протікає в Тлумацькому районі, – ключова проблема мешканців сіл Олешева, Антонівки та Нижнева. До рекордного обміління водойми призвела сильна замуленість, засмічення, рибні ставки та неочищення русла ріки.

Проблема тягнеться вже декілька років.

Проблему порушили під час засідання тимчасової комісії з питань екології Тлумацької райради, як була створена для вирішення нагальних екологічних проблем району. Оскільки для вирішення питань, винесених на засідання, потрібна і допомога області, члени комісії запросили депутата облради, очільницю фракції "ВОЛЯ" Ольгу Галабалу. Після обговорення в райраді учасники засідання виїхали на інспектування.

Однією з причин такого стану річки члени комісії визначили діяльність рибогосподарського підприємства у селі Мельники Королівської сільської ради, де річка бере свій початок. Там Хотимирське сільськогосподарське рибне господарство орендує земельну ділянку у 43 га в урочищі "Коло млина". На цій ділянці знаходиться ставок – рибогосподарський об’єкт, на якому приватна фірма вирощує рибу, для цього здійснюється забір води з ріки.

Разом з Ольгою Галабалою депутат райради, голова комісії Дмитро Романишин та члени комісії оглянули рибогосподарський об’єкт, який має негативний екологічний вплив на річку Тлумачик та ближні села.

На об’єкті, на руслі річки зробили штучну дамбу, протоки засмічені і не дають річці далі протікати. Біля краю дамби на поверхні води – дохла риба. Також на об’єкті були зафіксовані ескалатори, які здійснюють днопоглиблювальні роботи і збільшують забір ставком води. 

"Я зателефонувала в облводгосп, де мені повідомили, що спецдозвіл на днопоглиблювані роботи надавався лише до 2011 року, після цього він не продовжувався. Можна зробити висновок, що ці роботи здійснюються незаконно", – зазначила Галабала.

Несанкціоноване поглиблення цього дна призводить до того, що води в ріці стає все менше і менше.

За словами місцевих людей, підприємство закриває та відкриває шлюз, який регулює рівень води в водоймах, як йому заманеться. Влітку, через маловоддя, його не відкривали, щоб утримувати воду в ставку, через те в нижніх по ріці селах річка фактично висихала. В період опадів шлюзи відкривають.

"Якщо став буде переповнений водою під час опадів і різко будуть відкриті шлюзи, це може спричинити затоплення сіл Нижнів, Антонівка, Олешеве", – каже голова комісії Дмитро Романишин.

 

Поспілкуватись з робітниками чи адміністрацією депутатам так і не вдалось, після приїзду комісії всі робітники кудись зникли.

І в самому ж місті Тлумачі річка в жахливому стані: намул, очерет, ріка засмічена гілками та іншим непотребом. 

Ольга Галабала відзначила, що для вирішення проблеми в першу чергу треба вивчити всю ситуацію і документи. 

"Треба зрозуміти, яка юридична особа і на яких умовах займається рибним господарством, перевірити, чи є договір оренди і чи ця оренда взагалі легальна, отримати інформацію від обласного управління водних ресурсів, чи був наданий дозвіл на виконання робіт. Наступне, необхідно, щоб облводгосп провів обстеження річки, щоб зрозуміти всі екологічні наслідки діяльності підприємства", – зазначає Галабала.

Депутат запевнила, що звертатиметься до Держекоінспекції, щоб вони виїхали на місце і перевірили, чи є загроза екології.

"Якщо порушення будуть зафіксовані, ми будемо звертатись до правоохоронних органів, якщо ними була завдана шкода річці, то вона повинна обов’язково бути відшкодована", – наголосила Галабала.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: