fbpx

Екологи попереджають: приватні фірми можуть вивезти з Прикарпаття та Буковини сім тисяч вагонів гравію

Суспільство 13:24, 17.06, 2014

Київські екологи припускають, що з річок Івано-Франківської та Чернівецької областей під виглядом руслорегулюючих робіт найближчим часом виберуть 500 тис. тонн, що становить сім тисяч вагонів, гравію.

Про це сьогодні говорили під час круглого столу в Івано-Франківську за участю природоохоронців та представників державних установ.

Незалежний еколог Олег Листопад повідомив, що в річках Західної України планують провести низку руслорегулюючих робіт, бо чимало юридичних та фізичних осіб мають значну потребу в гравійно-піщаній суміші. Зокрема, за його словами, найближчим часом з річок Івано-Франківської та Чернівецької областей планується видобути 500 тис. тонн гравію на будівництво деревообробного комбінату дочірньої компанії «Швайгофер-Україна».

«Ми досі маємо сумніви, що це так, і тому ми ще в квітні звернулися до українського представництва компанії «Швайгофер» з проханням пояснити, чи існують такі наміри і звідки буде братися гравій. Потім, не отримавши відповіді, звернулися до австрійського представництва та посольства Австрії і досі чекаємо відповіді», – зазначив еколог.

Екологи поцікавилися у п’яти найбільших кар’єрів, чи замовляла фірма «Швайгофер» в них гравій. Оскільки у кар’єрах повідомили, що такої кількості гравію у них ніхто не замовляв, екологи припускають що підприємство має намір видобувати цей гравій у річках області.

«Я думаю, що навряд чи це буде нелегальний видобуток. Тому, що це, по-перше, завелика кількість, щоб нелегально добувати. По-друге, державні органи більш-менш успішно борються з цим явищем. Значить, залишається так звана сіра схема – це коли під виглядом руслорегулюючих робіт видобувається гравій і відвозиться на будівництво», – розповів Олег Листопад.

За його словами, схема така: держава заявляє, що нібито не має грошей на руслорегулювання річок, тому наймає підрядника, який виймає гравій з річок, а відтак цим гравієм розраховується за виконані роботи.

«За останні чотири роки влада Івано-Франківська віддала на такі роботи приватним фірмам гравію на 6,4 млн гривень, – сказав еколог. – А потім ми поцікавилися, скільки коштів було витрачено з державного бюджету на те, щоби усунути наслідки повені 2008 року. Тож, як я сказав, зекономили 6 млн гривень, а на усунення наслідків повені 2008-2010 років витратили 1,2 млрд гривень».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: