fbpx

Експерти переконували громаду Коршівської ОТГ, що після об'єднання їхні села отримають в 10 разів більший бюджет

Суспільство 14:19, 09.08, 2016

У селах Лісна Слобідка, Жукотин і Черемхів потенційної Коршівської ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області відбулися громадські обговорення щодо утворення цієї громади.

Про це повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

У заході у рамках акції "Децентралізаційний марафон" взяли участь виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Олексій Войтичук, регіональні консультанти з правових і фінансових питань (проект "ПУЛЬС", який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) Марія Баран і Юрій Стефанчук. Нагадаємо, що згідно з Перспективним планом формування територіальних громад Івано-Франківської області до потенційної Коршівської ОТГ належать села Коршів, Казанів, Ліски, Жукотин, Богородичин, Михалків, Лісна Слобідка, Раківчик і Черемхів.

За словами Юрія Стефанчука, Раківчик не дав своєї згоди на об’єднання, тому фінансові розрахунки щодо потенційної Коршівської ОТГ уже зроблено без урахування цього села. Виступаючи перед учасниками зустрічі, експерт звернув увагу, що торік разом бюджети сіл, які належать до потенційної Коршівської ОТГ, становили 1 млн 900 тис. грн, а це не показник для розвитку. А після об’єднання ця громада отримає бюджет загальним обсягом приблизно 20 млн грн, не враховуючи допомоги від держави у вигляді інфраструктурної субвенції. Відповідно до чисельності населення, яка становить приблизно 9 тис. жителів, базова дотація дорівнюватиме 4 млн грн. А це чималі кошти на управління в громаді, якими вона самостійно зможе розпоряджатися. 

Марія Баран підкреслила, що не всі в громаді розуміють значення об’єднання. За її словами, село Раківчик, яке відповідно до перспективного плану належить до потенційної Коршівської ОТГ, могло б значно підсилити її спроможність. Проте у Раківчику блокують процес об’єднання у затвердженому Кабміном форматі, мотивуючи це бажанням створити свою громаду, незважаючи на те, що вона не відповідає вимогам методики формування спроможних громад. Все ж Марія Баран звернула увагу, що люди більше  цікавляться об’єднанням громад, його перевагами і перспективами, що, зокрема, було видно на зустрічі у селі Жукотин. Люди усвідомлюють не тільки переваги об’єднання, а й ризики. Проте готові брати на себе відповідальність і змінювати життя. У Черемхові зала була переповнена молодими людьми, а це свідчить про те, що їм не байдужі процеси, які відбуваються у суспільстві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: