fbpx

Екс-міністр охорони здоров'я Зіновій Митник знову мітить в міністерське крісло, – ЗМІ

Суспільство 18:36, 17.01, 2016

Прикарпатця Зіновія Митника, який за часів Януковича обіймав посаду міністра охорони здоров'я в уряді Азарова, називають одним з найбільш вірогідних претендентів на крісло голови МОЗ – його призначення лобіюється.

Чутки про повернення Зіновія Митника мають підставу, стверджує в журналістському розслідуванні Антикор, зважаючи на його покровителів. Зокрема, головного з них – Володимира Курила.

Саме Курило є ідеологом і мозковим центром корупційних схем, які реалізовувалися при Митнику, починаючи з його керівництва "Феофанією" і завершуючи МОЗом.

Курило починав свою діяльність в Україні на посаді начальника Департаменту медичної техніки компанії Siemens і тепер є одним з найкрупніших гравців на ринку постачання медобладнання в Україну.

Стрімка кар’єра Зіновія Митника, який в останні роки неофіційно курує медицину Івано-Франківщини, на багатьох щаблях була пов'язана і підтримана Курилом.  

Нагадаємо: у 1996-1998 роках Митник – головний лікар Івано-Франківської облсної лікарні, впродовж 1998-2000 років – голова обласної ради, у 2002-2003 роках – перший заступник голови ОДА, 2003-2008 роки – головний лікар столичної номенклатурної лікарні "Феофанія", яка знаходиться в підпорядкуванні ДУСі. З 2008 до 2010 – заступник міністра і нарешті 2010-2011 роки – міністр охорони здоров’я. Після скандального звільнення, прикрившись мандатом депутата Івано-Франківської облради, Зіновій Митник робить спробу стати на чолі Інституту хірургії і трансплантології імені Шалімова – балотується на посаду директора інституту, незважаючи на те, що за фахом є інфекціоністом, а не хірургом.

Врешті, після Революції Гідності Зіновій Митник повертається на Франківщину. І зараз є "смотрящим" за медициню області.

За даними джерел "Антикору" в області, близько 80% прикарпатських аптек контролюються родиною Митника. За час його роботи в МОЗ на Франківщині з’явилося кілька крупних приватних медичних клінік, власником яких є сам Зіновій Митник та члени його сім’ї. Також Митнику належить великий готель зі СПА та медкомплексом у Карпатах.

У 2008 році Зіновій Митник влаштував свого зятя 33-річного Остапа Грищука головним лікарем Івано-Франківської ОКЛ. На цій посаді Грищук працює дотепер. 

Також журналісти зазначають, що всі призначення, тендерні закупівлі та інші рішення, які стосуються медицини Прикарпаття, не приймаються без узгодження з "Бароном" – так називають Митника. Вважається, що "Барон" володіє майном на десятки мільйонів доларів і має віллу в окупованому Криму.

Збагачення Зіновія Митника, зокрема початок будівництва медичної клініки та готелю на Франківщині, збігається із перебуванням його на посаді головного лікаря "Феофанії" та активною співпрацєю з Курилом.

Митнику закидають дерибан 400 млн доларів державних коштів, вкладених у 2003-2008 роках у "Феофанію". Значна частина цих коштів була спрямована на придбання медапаратури – 100% виробництва Siemens, а саме  870 млн грн.

Як показали перевірки КРУ, нецільове використання складало 30-50% державних коштів через завищення цін на обладнання та устаткування. За підрахунками журналістів, тандем Митник-Курило "заробили" в такий спосіб у "Феофанії" від 150 до 200 млн доларів – все це можна перевірити, якщо підняти документацію торгів.

Відомо також, що в 2004 році майже 30 га парку "Феофанії" були переведені в лісовий фонд, після чого ділянки вздовж озер були передані в приватні руки. У 2006 році ВДСБЕЗ порушував кримінальну справу про підробку договору оренди майнових комплексів та земельних ділянок комплексу.

За даними ГоловКРУ, тільки протягом 2008-2009 років Зіновій Митник підписав контракти на 46 одиниць медичного обладнання, вартістю 86,7 млн грн, яке не було використане через неможливість встановити його в регіонах.

На посаді міністра охорони здоров’я Зіновій Митник також не пробув без скандалів. Одним з найголосніших був його конфлікт з директором департаменту освіти і науки МОЗ Банчуком. Той написав відкритого листа, в якому заявив, що Митник особисто тиснув на нього в питаннях звільнення і призначення ректорів медичних вишів, вимагаючи з них хабарі від 50 до 300 тис. доларів.

Зараз, застерігають журналісти, посилаючись на інформацію з власних джерел, Володимир Курило з крупною сумою в кишені педалює повернення Зіновія Митника на посаду міністра охорони здоров’я України.

Заміну Сандро Квіташвілі, який ще влітку написав заву на звільнення, уряд не може знайти вже 7 місяців.

 

 

 


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: