fbpx

Експансія франківського "Urban Space" на Київ, Краматорськ і Берлін

Суспільство 20:15, 01.01, 2017

Засновник "Теплого міста" та ініціатор громадського ресторану "Urban Space 100" в Івано-Франківську Юрій Филюк розповів, як поширюватиметься громадська ініціатива в просторі України та світу.

Ресторан "Urban Space 100" у Франківську носить статус "громадського". Тому, що його засновниками є 100 франківчан. Вони скинулися по тисячі доларів і відмовились від подальших прибутків від діяльності закладу.

Кожен відвідувач "Urban Space 100", випивши кави чи пообідавши, автоматично докладається до позитивних змін в Івано-Франківську. Адже 80% від чистого прибутку ресторану витрачається на реалізацію громадських ініціатив, спрямованих на розвиток міського середовища. За останній квартал 2016 року ця сума склала 200 тисяч гривень, повідомив в інтерв'ю УП Юрій Филюк.

Читайте: Франківець Юрій Филюк отримав премію "Люди Нового часу – 2016". ВІДЕО

"Urban Space 100" став одним з обов'язкових об'єктів, куди заходить турист, який приїхав у місто.

"Ми не ставили собі за мету створювати заклад для туристів. Але половина відвідувачів "Urban Space100" – не з Франківська. Багато хто спеціально заїжджає подивитися на заклад, ідея якого надихає – це нестандартний інтелектуальний продукт на перетині бізнесу та соціальної сфери", – розповідає Юрій Филюк, 34-річний підприємець-ресторатор, який у 2013-му створив громадську урбаністичну платформу "Тепле Місто". Саме її дітищем є "Urban Space 100".

Щоквартально засновники закладу оголошують конкурс грантів. У жовтні з десяти запропонованих проектів дев'ять отримали фінансову підтримку. Це реставрація дверей в одному з історичних будинків, встановлення дизайнерської лавки з сонячною панеллю для підзарядки ґаджетів, дводенний танцювальний фестиваль, онлайн-ресурс для молодих художників, семінар щодо правил встановлення комерційних вивісок тощо.

Формат "Urban Space 100" – унікальний не лише в Україні, але й у світі. За майже два роки діяльності до "Теплого Міста" надійшло понад 200 звернень з зацікавленістю про франшизу, у тому числі з Росії, Казахстану, Молдови, Бельгії, Німеччини, Франції, Ірландії, США.

Юрій Филюк каже, що в найближчій перспективі – відкриття "Urban Space" в Києві, де співвласниками буде не сто, а 500 осіб.
 

Далі ймовірно заклад з'явиться в Краматорську та Берліні.

КУРС писав, що Юрій Филюк, Анна Пашинська та Ольга Дятел стали учасниками форуму "UkraineLab: поліфонія активізму та дослідження європейськості", що відбувся в Берліні 19 – 22 вересня.

Читайте також: Франківці розкажуть у Берліні про місцеві соціальні інновації

"Ми нарешті знайшли надійних партнерів – організацію "Інша освіта", яка буде супроводжувати відкриття першого подібного закладу поза Франківськом.

Але наголошу, що це соціальна франшиза. Тобто не передача досвіду від бізнесу до бізнесу, а передача досвіду громадської організації – як зібрати соціальних інвесторів, підібрати управлінську бізнес-компанію і запустити подібний проект в своєму місті. Фінансова складова там доволі символічна, щоб покрити ті ресурси, які йдуть на супровід", – підкреслює Юрій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: