fbpx

Експерт пояснив, як заробітчанам слід сплачувати аліменти

Суспільство 19:18, 16.04, 2018

Заробітчани можуть сплачувати аліменти на дітей, проживаючи за кордоном. Про це Gazeta.ua розповів міжнародний юрист Сергій Кухар.

"Батьків, яким призначено аліменти, ніхто не звільняє від відповідальності, коли вони працюють і тимчасово проживають за кордоном.

Сума аліментів залежить від заробітної плати, але якщо чоловік чи дружина працюють за кордоном, то в рахунок беруть не ту зарплату, яка призначена там, а середню по галузі, яку мав би тут. Наприклад, чоловік працює електриком в Чехії, там отримує 30 тисяч гривень. То, згідно із законом на утримання дитини, він має сплатити не 10 тисяч гривень, а 4000. Середня зарплата електрика в Україні 12 тисяч гривень. Відповідно, якщо судом призначено третину заробітку, вийде менша сума", – пояснює юрист.

Перераховувати гроші можна на спецрахунок, але половину аліментів треба віддавати опікуну дитини. Це буває як мати, так і бабуся чи тітка дитини.

"Багато батьків заводять спецрахунок і кладуть туди гроші, думаючи, що після повноліття дитина скористається тими грішми. Законодавчо це робити не можна. Половину грошей треба переказувати на рахунок опікуна дитини", – каже юрист.

Гроші можна класти в іноземній валюті, яка поширена на території країни.

"У доларах чи євро можна, а от у єнах чи чеських марках ні. Ці валюти малопоширені в Україні. Тому опікун може відмовитись від такої допомоги і потім доведе, що батько не утримував дитину", – додає експерт.

Батько чи мати, яка сплачує аліменти, може забрати дитину на опікунство із собою.

"В мене був випадок, що хлопець працював у Польщі і щомісяця на утримання дитини переказував 300 доларів. Коли повернувся в Україну, на нього подали в суд. Він довів, що мати не використовувала гроші на дитину. Мав докази з салонів краси, пивбарів, дискотек. Суд прийняв рішення передати дитину батькові",  додав юрист.

За даними експертів, за кордоном працює більш як 6 мільйонів Українців. Найбільше в Росії, США, Польщі та Чехії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: