fbpx

Експерти прогнозують стабільний курс долара до кінця року і різкий стрибок у січні. Інфографіка

Економіка 20:53, 13.09, 2015

Стабільність нацвалюти залежить від ситуації на Донбасі, виборів і проходження опалювального сезону.

До кінця осені не очікується стрибка курсу долара вище 25 грн, так вважають експерти, опитані виданням "Сегодня".

В найближчі місяці не очікується серйозних економічних потрясінь, а реструктуризація держборгу сприяла зміцненню нацвалюти, відповідно, ймовірність дефолту мінімальна.

"Навряд чи вплинуть на розкачку валюти передвиборчі інтриги, адже зараз людей більше цікавлять економічні проблеми, ніж політична криза, так що паніки населення з цього приводу не варто очікувати", – вважає президент Украналітцентру Олександр Охріменко.

Згідно з консенсус-прогнозом Мінекономрозвитку, до кінця цього року середньорічний курс долара може коливатися в межах 21,65 – 29 грн. Багато чого буде залежати від проходження опалювального сезону. Експерти кажуть, що для цих цілей знадобиться 1,2 млрд. Частину коштів Україна отримає з іноземних кредитів, але десь половину суми потрібно буде придбати в країні. Цією ситуацією можуть скористатися спекулянти.

При негативних розкладах курс долара може ненадовго підскочити до 30 грн, але потім все ж повернеться в своє русло  22-24 грн/$. У наступному році, за сприятливих умов, середньорічний курс долара може перебувати в коридорі 22,25 – 29 грн, прогнозують в Мінекономрозвитку.

Основні ризики валютної нестабільності можуть очікуватися навесні і влітку.

"Зараз Україна проходить пік кризи, і на дні ми будемо знаходитися до весни-2016. Але криза може затягнутися і до кінця 2016-го  цьому, зокрема, може сприяти ескалація конфлікту на Сході, падіння системних банків, низька інвестиційна привабливість та невміння нашого бізнесу відновити експортний потенціал після закриття російського ринку",  пояснює аналітик "Простобанк консалтинг" Іван Нікітченко.

Ця ситуація може викликати паніку серед населення, громадяни можуть кинутися скуповувати валюту, через що курс може піднятися до 34 грн. Водночас є й інші, позитивні для України, варіанти розвитку ситуації. Якщо Росію накриє затяжна криза і вона перестане вкладати кошти в бойові дії на Сході, Україна зможе повернути свою територіальну цілісність. Разом з цим залучаться грошові потоки на відновлення регіону, а це зміцнить гривню на рівні 22-24 грн за долар.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: