fbpx

Експерти розповіли, наскільки подорожчає хліб цьогоріч

Суспільство 20:14, 05.01, 2018

У 2017 році соціальні сорти чорного та білого хліба подорожчали на 2,4 грн.

"Середня ціна соціального хліба складає 13 гривень за кілограм",  написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Експерт наголосив, що соціальний хліб дорожчатиме далі.

"Підняття мінімальної заробітної плати на 16% та девальвація гривні у грудні на 3% спричинить зростання ціни на такий хліб у січні – лютому на 10%. На початок березня кілограм білого та чорного обійдеться більш ніж у 14 гривень",  каже він.

Сьогодні різниця в ціні на хліб між Україною та Польщею становить близько 12%.

"Якщо в Україні не знизять ПДВ на продукти до середнього рівня ЄС – 5-7%, то дистанція в ціні на хліб в Україні та ЄС не тільки скоротиться. Вона почне збільшуватись на користь більш низьких цін в Європі. Податок на додану вартість у нашій країні в 20% при однаковій відпускній ціні виробників робить продукцію в Україні на 12% дорожчою",  прокоментував Дорошенко.

Упродовж 2017 року спостерігалося подорожчання майже всіх продуктів в Україні. Щоправда, почала дешевшати гречка і цукор. Перше місце за темпами зростання ціни посіло сало  68%. Друге місце посідає морква  64%. Далі йде буряк  подорожчав на 2 грн. Четверту сходинку за темпами зростання ціни займає свинина  42%. За рік яловичина додала в ціні 34%. Кілограм яловичини з кісткою можна купити в середньому за 113 грн. Це на 29 грн більша, ніж було раніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: