fbpx

Експерти заговорили про долар по 30 гривень

Економіка 21:30, 17.12, 2014

Долар може коштувати від 30 до 50-ти гривень, якщо не зміниться нинішня поведінка експортерів, населення та Нацбанку.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав економіст Михайло Кухар.

"Співвідношення вільної гривневої маси, що викидається на ринок за рахунок видачі депозитів, зарплат бюджетників та торговельної виручки, як і раніше, в рази перевищує пропозицію валюти від експортерів. До кінця цього року "обов'язковий продаж" дасть ринку щонайбільше від 1 до 1,5 млрд доларів. А попит уп'ятеро більший", – заявив експерт.

Ситуацію на валютному ринку він називає штучно створеним "горлом пляшки". Коли проти одного-півтора мільярдів доларів експортерів відіграють одночасно 50-150 мільярдів гривень. "За таких умов у нас із курсом може статися що завгодно",  зауважив він.

На його переконання, щоб виправити ситуацію, треба або "додати" пропозицію доларів, або "прибрати" частину пропозиції гривень.

"Пропозицію долара можуть збільшити експортери. У НБУ точно була прорахована міра, на скільки збільшиться валютна виручка від підняття обов'язкового продажу валютної виручки експортерами з 50% до 75%. Але якби я був експортером і у мене навіть підходив термін штрафу, я б все-одно не продавав би виручку до нового року, щоб з цієї суми не платити податки. Тому з цього боку великої підмоги не варто чекати. Хоча якщо гривня зросте ще хоча б на 50 копійкок за два-три дні, експортери викинуть на ринок щонайменше півтора мільярди",  сказав Кухар.

Він зазначив, що населення не менш відповідальне за валютні коливання.

"Зараз в однієї половини населення на руках є 100 млрд доларів готівкою, в іншої половини  150 млрд гривень. Якщо залишити все так, як є, то ці люди самі разом догонять курс до 50 ще до цього Нового року. Це вже наочно показала Москва. Надія лише на Нацбанк. Він може вийти з необмеженою інтервенцією і хоч завтра "погасити пожежу". У НБУ зараз є майже 9 мільярдів доларів резервів. Якщо вивалити на ринок три з них  курс може зміцнитися на рівні 16 гривень за долар. Але, швидше за все, Нацбанк не піде на це через вимоги Міжнародного валютного фонду. Наступний транш допомоги має бути тільки в кінці лютого",  вважає Михайло Кухар.

За негативним сценарієм, економічний експерт прогнозує на наступний рік курсовий коридор  від 30 до 50 гривень за долар.

"Для нашої країни курс гривні до долара 1 до 50-ти  це середня зарплата у 80 доларів, як у 1999-му році. Нам дуже пощастить, якщо до Нового року курс долара "зависне" на рівні 26 гривень",  додав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: