fbpx

Електронна черга до лікаря, біогаз зі сміття: у Франківську на інвестиційному форумі шукають партнерів

Суспільство 12:42, 12.10, 2016

Важливі для Івано-Франківська проекти, які має на меті найближчим часом з допомогою закордонних партнерів реалізувати міська влада, на ІІ Міжнародному форумі партнерських міст потенційним інвесторам представив заступник міського голови Богдан Білик.

Нагадаємо, сьогодні в Івано-Франківську стартував ІІ Міжнародний форум партнерських міст.

Підсумовуючи досвід реалізації проектів міжнародної технічної допомоги у Франківську, Богдан Білик зупинився на найбільш результативних для міста міжнародних транскордонних проектах співпраці, які мають мати продовження.

Так, спільний проект Івано-Франківська та м. Бая-Маре (Румунія) дав можливість запровадити в місті сортування сміття, на третину зменшив навантаження на полігон ТВП у Рибному й продовжив термін експлуатації сміттєзвалища на 10 років.

Нові проекти в цьому напрямі, для яких шукають партнерського фінансування, – переробка сміття, яке вже є на полігоні, будівництво каналізаційного колектора для стоків та добування і використання біогазу.

"Зараз набагато чистіше місто від сміття. Більше скажу, – ми поставили вагу на сонячних батареях, яка дає змогу вести облік усіх утилізованих відходів. До цього часу ніхто не рахував ні сміття, ні гроші. Отак привезли на полігон сміття – скільки? – ну, пишіть 7 кубів, а там заледве п’ять. А потім в кінці року міському бюджету виставляли рахунки з приписками. Тепер кожна машина зважується, і бюджет платить за цю роботу, вивезення і утилізацію ТВП, реальні гроші, – прокоментував КУРСу Богдан Білик. – Що стосується пошуку інвесторів для проектів, пов’язаних із полігоном ТВП, то ми хочемо утилізувати побутові відходи через спалювання або додаткове сортування. Зараз будуємо там другий трубопровід на фільтрат, щоби він не попадав у потічки. Але головне – забрати біогаз, щоби він не отруював повітря, а працював на місто – виробляв електроенергію".

Другий за важливістю інвестиційний напрям для Франківська – туристика, повідомив заступник міського голови.

"Ми отримуємо від туристичної галузі дуже непоганий дохід в бюджет. Скажу, що за 8 місяців з реєстрації туристів, які проживали в готелях, – іншої статистики не маємо, а екскурсоводи з автобусами приїздять кожен день, – ми отримали 33 млн грн доходу в бюджет міста. Тому ми і розпочали зараз робити ці постійні фестивалі, зробили оглядовий майданчик на ратуші, Фортечний провулок, робимо реконструкцію вулиці Шевченка до міського парку. Все це комплекс питань, який підвищує якість міста в очах туристів. І серед інших заходів – хочемо перетворити Краєзнавчий музей на музей іншої якості", – аргументує Богдан Білик.

На форумі він нагадав про проект, який реалізується спільно з польським містом Люблін, – "Музей майбутнього. Інтерактивний музей як сучасний підхід до промоції місцевої культури і збереження історичної спадщини". Йдеться про реставрацію приміщення Краєзнавчого музею в ратуші і наповнення його "новим змістом". До цього проекту також просять долучатися інвесторів – інтелектуальними інвестиціями.

"Ми повинні цей музей зробити таким, щоби він до себе притягував – і містян, і гостей міста. Щоб там діти не просто дивилися, слухали, а ще й щось робили своїми руками, були практично включені в музейний процес", – відзначив Білик.

Серед інших туристичних продуктів, які пропонуватимуть на форумі інвесторам, – створення «туристичних центрів обміну досвідом».

"Наприклад, ми запрошуємо всіх журналістів певного міста Польщі чи Румунії до Франківська – демонструємо туристичні можливості і принади нашого міста. Вони в себе пишуть – їдьте до Франківська, там цікаві такі і такі речі. Такий проект ми зараз хочемо почати готувати вже в межах форуму і домовитися про його реалізацію", – пояснив Богдан Білик.

Третій важливий напрям, наголосив заступник голови Франківська, на який шукатимуть інвестиції на форумі,  – у сферу культури міста.

Будуть продовжувати проект Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна "Інвестиція в культуру: системні заходи на користь культурної освіти". В межах проекту Народний дім та Муніципальний центр були оснащені новою звуковою та світловою апаратурою, отримали музичні інструменти та комп’ютери – на загальну суму близько 3 млн грн.

"Діти не хочуть йти в Будинки культури, бо вони зайняті комп’ютерами. А зараз за рахунок новітніх комп’ютерних програм, доступ до яких вже є, вони можуть втілювати свої проекти, сценки, фільми, презентації тощо. Так ми через комп’ютери будемо затягувати дітей в міські Будники культури. А там – інші заняття", – так бачить розвиток закладів культури заступник міського голови.

Охорона здоров'я Франківців – також у пріоритеті, наголосив він. Так, на розгляд інвесторам подадуть проект зі створення в міських поліклініках електронного порталу для попереднього запису на прийом до лікаря чи виклику лікаря до хворих додому – також через Інтернет.

За словами Білика, для інвесторів у Івано-Франківську створені і створюються всі можливі сприятливі умови.

"Забезпечуємо інфраструктуру, беремо на себе оформлення юридичних моментів реалізації інвестиційних проектів. Всіляко обмежуємо наших інвесторів від контролюючих організацій – щоби ті не заважали в роботі. Друге – у нас кваліфікована і відповідальна робоча сила, висока сумлінність людей на робочому місці, перед інвесторами, які дали їм роботу. Ну і те, що місто знаходиться близько до кордону з Польщею, Угорщиною, Румунією, також важливо. Те, що зараз ми робимо в ремонті доріг, дає можливість інвесторам бачити зрушення і відкриває для нас перспективи", – підсумував Богдан Білик. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: