fbpx

Електронна шкіра: вчені придумали, як перетворити тіло на дисплей

Стиль життя 20:24, 18.04, 2016

Дослідники з Токійського університету створили плівку з вбудованими полімерними світлодіодами, яку можна кріпити прямо на шкіру, перетворюючи тіло на дисплей. Вона досить надійна, щоб витримувати згинання і розтягування, і при цьому досить тонка.

Товщина "електронної шкіри" складає 3 мікрометра. Її творці запевняють, що їм вдалося знизити споживання енергії та вироблення тепла в порівнянні з аналогічними розробками, створеними в минулому, передає NV.UA.

Крім того, японським вченим вдалося домогтися збільшення тривалості роботи. Для цього вони створили спеціальне захисне покриття з оксинітрида кремнію і париленових шарів. Воно захищає електроніку від впливу кисню і вологи і дозволяє пристрою світитися протягом декількох днів.

На цей час дисплей отримує живлення від зовнішнього джерела. Однак розробники припускають, що в майбутньому він зможе отримувати енергію від тепла тіла або гнучких батарей.

Творці "електронної шкіри" бачать для свого дітища чимало можливих застосувань. Наприклад, з її допомогою "робітники зможуть бачити плани будівель або електричні схеми прямо на шкірі" і їм не потрібно носити з собою "важкі пристрої". Ще одна можлива сфера застосування – медицина. Японська розробка відкриє шлях для створення гнучких сенсорів, які будуть наноситися на внутрішні органи і дозволять стежити за рівнем кисню під час і після хірургічних операцій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: