fbpx

"Верховинський Ікар": ентузіаст з Ільців розробляє і випробовує махоліт. ФОТО, ВІДЕО

Стиль життя 10:13, 23.05, 2018

Винахідник-ентузіаст Володимир Яковенко живе в прикарпатському селі Ільці на Верховинщині та понад 30 років вивчає, моделює, будує і випробовує власний махоліт.

Махоліт – винахід, який вигадали ще півтисячоліття тому, але досі не змогли реалізувати повною мірою.

Володимир Яковенко спочатку довго вивчав теорію. Тоді Інтернету в широкому вжитку ще не було, тому діставав інформацію як міг: читав журнали "Крила Батьківщини" і "Техніка молоді", годинами просиджував у бібліотеці в Івано-Франківську, переглядав різновиди двигунів, досліджував різні джерела енергії. Усіма етапами роботи з махольотом він займається самостійно і навіть розрахунки виконує по-своєму. В Ільцях Володимир Яковенко побудував для себе житлову кімнату й майстерню, а також взяв у оренду сарай для махольота, пише Ukraїner

1

За роки роботи він устиг зробити сотні моделей. Контактував з російськими дослідниками і листувався з канадцями, які зробили найдовший в історії політ на махольоті. 

Тестування махольота Володимир робив ще 5–6 років тому. Оскільки перші варіанти Володимир робив без коліс, він пробував планувати з гори. Пролетів 60 метрів за 6 секунд. Потім піднявся вище.

Деякі односельчани називають Володимира "Верховинським Ікаром". Загалом цікавляться його захопленням і дивуються, чому робота продовжується так довго – кількадесят років. Володимир намагається розробити зрівноважену систему. Він багато думає над тим, яким чином треба правильно махати крилами.

2

Володимир Яковенко каже, що мав би давно закінчити махоліт, але пошук фінансів та інші буденні справи забирали дорогоцінний час. Однак винахідник уже пройшов чимало стадій і зараз більше займається випробовуванням та вдосконаленням свого пристрою. Коли Володимир завершить конструювати махоліт, то планує його продати:

"Я не маю часу ні патентувати, ні гратися. А якщо продам, зможу зробити цех, найняти людей і вдосконалити цей апарат. Я би хотів, щоби все було професійно зроблено. А взагалі я не знаю, чому досі не роблять форум махольотників. Все вже винайшли начебто, а ось із цим «міцним горішком» цікаво…"

 

Довідково: Літальні пристрої, яким надає рух мускульна сила пілота, називають м’язолітами. М’язоліти, або мускулоліти бувають різних форм і видів. Однак такий, що найбільше наслідує мах крила живої істоти, називається махоліт, або орнітоптер (з грецької órnis означає "птах", і pterón – "крило").

Ідею махольота приписують італійському живописцю і науковцю епохи Відродження Леонардо да Вінчі. Темою літальних пристроїв він займався близько 40 років. Збереглися різні креслення "ornitottero", вигаданих Леонардо.

Перший у світі орнітоптер на мускульній тязі під назвою "Сніжний птах" (Snowbird) був сконструйований в університеті Торонто (Канада) в 2010 році. 2 серпня того ж року Snowbird поставив свій перший неофіційний рекорд, коли пілот Тодд Райхерт за 19,3 секунди пролетів відстань у 145 метрів із середньою швидкістю 25,6 км/год. Варто відзначити, що махоліт підняли в повітря за допомогою тяги легкового автомобіля.

Більше читайте на Ukraїner.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: